Преди няколко десетилетия астрономите за първи път откриха мистериозни радиовълни, излъчвани от Слънцето. Много години по-късно се оказа, че тези радиовълни идват от слънчеви изригвания и изхвърляне на коронална маса, тоест гигантски изригвания на плазма. Но все още никой не знае откъде точно в изхвърлянията на коронарна маса произхождат радиовълните. Космически кораб на НАСА, наречен CURIE, ще бъде изстрелян в космоса вечерта на 9 юли, за да разкрие тази тайна.

Нискочестотната радиоинтерферометрия никога преди не е била използвана в космоса, но това е, което CURIE ще използва за изследване на мистериозни радиовълни, излъчвани от Слънцето, пише Phys. Мисията CURIE всъщност се състои от два малки спътника, които ще се разделят в космоса и ще обикалят около Земята на няколко километра един от друг. Това ще позволи на инструментите на космическия кораб да измерват малки разлики във времето на пристигане на радиовълните, което им позволява да определят точно откъде идват.Цял екран

 

Членовете на екипа на CURIE работят по интегрирането на сателитите в програмата за разгръщане на CubeSat. Снимка: ExoLaunch

Мисията CURIE ще измерва радиовълни между 0,1 и 19 MHz, за да определи точно техния произход. Тези дължини на вълните са блокирани от горната атмосфера на Земята, така че това изследване може да се направи в космоса.

Мисията CURIE ще излети в орбита на борда на най-новата ракета носител на Европейската космическа агенция (ESA), Ariane 6, планирана за изстрелване на 9 юли. Известно е, че началото е насрочено за 21.00 часа българско време. Ракетата носител ще излети в космоса от космодрума Куру във Френска Гвиана (Южна Америка).

Ракета Ариана 6Цял екран
Мисията CURIE ще бъде изстреляна в орбита на борда на най-новата ракета носител на Европейската космическа агенция (ESA), Ariane 6, планирана за изстрелване на 9 юли Снимка: ESA

Космическият кораб CURIE ще бъде пренесен на височина от 576 км над повърхността на Земята, което ще позволи на неговите инструменти да получат ясна картина на слънчевите радиовълни. След като влезе в кръгова орбита, апаратът ще установи контакт с наземни станции, преди да се раздели на два спътника. Когато сателитите заемат желаната позиция в орбита, те ще разположат своите антени и ще започнат да събират данни.

Що се отнася до ракетата носител Ariane 6, това ще бъде нейното дебютно изстрелване в космоса. Новата ракета на ESA заменя ракетата Ariane 5, която беше оттеглена миналата година. Тя беше основното превозно средство на ESA за доставяне на полезни товари в орбита в продължение на почти 30 години. И през това време ракетите от тази серия изпълниха 117 полета.