Сателитните устройства на системата Starlink на основателя на Tesla и SpaceX Илон Мъск може да станат бойна цел на руските въоръжени сили.

Както твърдят британски експерти в The Telegraph, причината за евентуалното унищожаване ще бъде използването на техния APU. По този начин сателитната констелация на Мъск помогна на украински дронове да атакуват руски танкове. Самият Мъск твърди, че сателитната услуга е предназначена за услуги на Netflix, а не за удари с дронове.

Посочвайки неяснотата на съвременните правила за бой, изданието припомня, че според Женевската конвенция участниците във военните действия нямат право да атакуват цивилни цели. И ако това се случи, руските сили биха могли да превърнат търговските сателити в космоса в легитимна цел на атака.

Според американския военен адвокат майор Джереми Грюнерт цивилни обекти стават мишени, когато могат да се извлекат военни ползи от атаки срещу тях.

Като пример той посочи разрушаването от самолети на мостове и железопътни линии в Нормандия през 1944 г., точно преди десанта на войските.

Следователно космосът не е изключение.

„Начинът, по който цивилните системи... бяха използвани за насочване на дроновете... вероятно би превърнал Starlink в потенциална военна цел според законите на войната“, казва Грюнерт.

В същото време в Русия още през октомври ръководителят на руската делегация на 78-ата сесия на ООН Владимир Ермаков заяви, че ако в конфликта в Украйна бъдат използвани квазицивилни обекти в космоса, те могат да станат обект на ответен удар на руските въоръжени сили. Следователно има „непряко участие във въоръжени конфликти“.

А заместник-председателят на Годума Олег Матвейчев описа как да се пречи в работата на сателитите на Мъск. По-специално могат да се използват „директни удари по терминали, потискане със средства за радиоелектронна борба“.

Припомняме, през 2022 г. Мъск изключи сателитите, предотвратявайки украинска атака срещу руския Крим.

„Starlink не е проектиран за война. Създаден е, за да могат хората да гледат Netflix, да си почиват, да учат дистанционно и да правят добри, мирни неща, а не за удари с дронове“, каза ръководителят на SpaceX.