В самия край на зимата компанията Tesla започна да приема поръчки за предварителните продажби на дългоочаквания електромобил Model 3 със стандартна конфигурация и цена $35 000. Автомобилната компания на Илън Мъск съобщи, че доставките малко ще се забавят и поръчалите Model 3 с конфигурация Standard Range ще получат електромобилите си след от 6 до 8 седмици, вместо за обещаните по-рано от 2 до 4 седмици. Но може да се заплатят $2000 повече и да се вземе версията Standard Range Plus, който се доставя по-бързо.

Причината за забавянето е ясна: голямото търсене. Пазарните анализатори коментираха, че бяха необходими само две седмици, за да може търсенето да превиши предлагането. Това е много добър показател за компанията, още повече, че Илън Мъск неотдавна каза, че мащабното серийно производство на Model 3 ще започне през втората половина на тази година.

Само един ден преди тези събития стана известно, че Tesla започва продажбите на Model 3 конфигурация Standard Range и в Мексико. Цената на електромобила в Мексико в $42 000. Това е още една възможност за Tesla да разшири своето присъствие на глобалния пазар, въпреки лекото забавяне на доставките на Model 3. Засега няма официално обяснение, защо този електромобил в Мексико струва $7000 повече. Предполага се, че това е свързано с особеностите на данъчното законодателство.

Да си припомним, че в този ценови диапазон да се конкурират с Tesla се опитват електромобилите Chevy Bolt, Kia Niro EV и Hyundai Kona EV.