Съвсем неочаквано, компанията Tesla обяви, че от днес в САЩ стартират предварителните поръчки за дългоочаквания електромобил Model 3 стандартна конфигурация (Standard Range) при цена $35 000 (без каквито и да било федерални или местни отстъпки или субсидии). Производителят обяви, че е работил усърдно върху електромобила, намалил е персонала и резултатът е, че още сега очакваният от мнозина Model 3 може да бъде поръчан от сайта на Tesla на обещаната преди време от Илън Мъск цена.

За тези пари купувачът получава Model 3 със задно задвижване, пробег 350 км, максимална скорост на движение 210 км/ч и ускорение от 0 до 100 км за 5,6 секунди.

Последно време конкуренцията при електромобилите значително нарасна. Новата Tesla Model 3 вече се конкурира от Chevy Bolt, Kia Niro EV и Hyundai Kona EV, които са от същия ценови диапазон и предлагат подобен пробег.

„Народната“ Tesla Model 3 има някои разлики от по-скъпите конфигурации, включително новия „стандартен интериор“. Това означава автомобилни седалки без калъфи, ръчно регулиране положението на волана, стандартни карти и стандартна навигация. Липсват и фаровете за мъгла и док станцията за смартфон. Но на панела са поставени четири USB порта и по този начин нищо не липсва. Оставени са стъкления покрив и сгъваемите странични огледала с подгряване.

Tesla Model 3 с цена $35 000 се предлага само в един цвят – черен, като за другите цветове се налага да се доплаща. Синият, белият и сребристият цвят струват $1500, а червеният – $2500.


Едновременно с конфигурацията Standard Rang се предлага и друга версия на електромобила с по-голям пробег. Това е моделът Standard Range Plus, който изминава 390 км с едно зареждане и струва с $2000 повече. Standard Range Plus предлага и по-качествена аудиосистема.

Да отбележим, че и при двете версии – Standard Range и Standard Range Plus, пакетът Autopilot, включващ Autosteer и Traffic Aware Cruise Control, трябва да се закупува отделно. При предварителните поръчки цената на Autopilot е $3000, а при вече закупен електромобил цената на автопилота е $4000.

През следващите от три до шест месеца стандартната Tesla Model 3 с цена $35 000 може да бъде закупена само в САЩ. След половин година моделите Standard Range и Standard Range Plus ще започнат да се продават и на другите пазари.

Да подчертаем, че Standard Range и Standard Range Plus са съвсем нови конфигурации и не бива да се объркват с електромобилите на които Tesla неотдавна намали цените – цената на конфигурацията със задно задвижване Mid Range Battery бе намалена до $42 900 ($34 850 с данъчните отстъпки).