Днес Tesla анонсира нова версия на електромобила Model 1 с цена $35 000 и намали с $3000 цените на по-скъпите конфигурации. Това понижение явно изисква още оптимизации на всички производствени процеси.

Преди няколко дни Илън Мъск каза, че за първото тримесечие на 2019 година Tesla навярно няма да покаже печалба (при предишните две тримесечия компанията бе на печалба). Аналитиците отдавна прогнозираха, че Мъск ще предпочете да изчисти дълговете към кредиторите си и трябва да реши затрудненията с доставката на електромобили в Китай и Европа. Сега, за второто тримесечие на тази година Мъск каза, че „печалбата е вероятна“. На фона на тези съобщения, акциите на Tesla паднаха с 3,2%, което е несъществено.

Model 3s now available

Standard Range: 220mi, $35k
Standard Range Plus: 240mi, $37k
Mid Range: 264mi, $40k
Long Range: 325mi, $43k
Long Range AWD: 310mi, $47k
Performance AWD: 310mi, $58k, 0-60 mph in 3.2s!
https://t.co/RNnGdonjSr

(prices before incentives)

— Tesla (@Tesla) March 1, 2019

Що се отнася до оптимизациите в бизнеса, Tesla реши кардинално да промени стратегията си на продажби. Производителят реши през следващите месеци да затвори почти всички магазини за продажби на електромобили и по този начин още да намали разходите. Ще бъдат оставени стотина търговски точки в най-населените места, в които ще се демонстрират различните модели електромобили.

Основната цел на прехода към онлайн продажби е да се заобиколи забраната за директни продажби наложена в някои щати от редица дилърски центрове за продажба на стандартни автомобили.

Tesla промени и правилата за връщане на вече закупен електромобил, понеже при онлайн купуването, няма как да се тества и пробва автомобила. Правилото е следното: клиент, закупил електромобил на Tesla, може да измине с него 1000 мили (1609 км) и ако реши, че автомобилът не му харесва, може да го върне в магазина и да получи париTesla затваря повечето магазини и преминава към онлайн продажбите си обратно. Това трябва да стане в рамките на седем дни.

Всъщност, маркетинговата стратегия на Мъск по този начин е станала изключително агресивна и много по-удобна за потребителите.

„В САЩ вече можете да купите електромобил на Tesla само за една минута с помощта на своя смартфон, като тази възможност съвсем скоро ще стане достъпна за целия свят. Ние вече предоставяме съвсем лесен начин да пробвате и ако се налага да върнете Tesla, ако считате, че не ви е подходящ, така че вече не се налага да влизате в магазин, да се качвате в автомобила и да го пробвате. Можете да върнете колата в рамките на седем дни от датата на закупуването, при условие, че не сте изминали над 1000 мили. Вие буквално можете да купите Tesla, да карате стотици мили с приятелите си и след това да върнете автомобила, и да получите всичките си пари обратно“ – се казва в изявлението на Tesla.