Уеб порталът Vanity Fair съобщи, че Apple не е успяла да се споразумее с ръководствата на двата големи американски вестника The New York Times и The Washington Post. И двете издания не желаят да участват в проекта Apple News+.

Според тази информация, корпорацията Apple е възлагала големи надежди на това, че The New York Times и The Washington Post ще станат част от нейната нова новинарска онлайн услуга. Но притежателите и на двата вестника се отказаха от съвместната работа с Apple News+. Според пазарните анализатори, основната причина за това е, че издателите предпочитат да увеличават броя абонати от общността на своите собствени читатели, а не от потребителите на приложенията на Apple. Освен това, оказа се, че Apple възнамерява да взема за себе си 50% от дохода, получен от абонаментите за новините на Apple News+, което въобще не се харесва на притежателите на тези медии.

„Ние сме заинтересовани в увеличението броя на нашите абонати, но присъединяването към Apple News+ няма смисъл за нас. Apple е добър партньор и ние ще продължим да работим съвместно по нашите сега съществуващи общи проекти“ – заяви представителят на The Washington Post Крис Корати.

Новинарската онлайн услуга Apple News+ бе анонсирана на 25-ти март тази година. Според плановете на Apple, в нея ще участват над 300 платени издания, като цената на месечния абонамент за Apple News+ няма да превишава $9,99.