Ново проучване на руски учени твърди, че неочакваната детонация на ракетата Starship на SpaceX по време на тестов полет през ноември 2023 г. е разкъсала „йоносферна дупка“ в горните слоеве на атмосферата. Това е първият път, когато такъв тип дупка е създадена от човешка експлозия.

Най-голямата ракета в света, свръхтежката ракета Starship, тръгна на втория си тестов полет в космоса през ноември 2023 г. от SpaceX Starbase. Около 4 минути след излитането първата степен на ракетата се отдели от върха на ракетата, както беше планирано, но неочаквано експлодира и не успя да се приземи обратно, както трябваше. След още 4 минути горната степен на ракетата избухна на височина от около 150 км, пише Live Science.

Авторите на новото изследване смятат, че втората експлозия временно е създала дупка в йоносферата (частта от земната атмосфера, която се простира от 80 до 650 км височина), където газовете се йонизират или лишават електрони и се превръщат в плазма. Дупката съществуваше около 40 минути, но след това изчезна. Размерът й все още остава неизвестен.

Обикновено дупки в йоносферата могат да бъдат създадени чрез взаимодействие с ракетно гориво, казват учените. Химикали в горивото, като въглероден диоксид и водна пара, могат да реагират с йонизирани кислородни атоми, карайки ги временно да се трансформират обратно в обикновени кислородни атоми. Това създава дупка в йоносферната плазма.

Завъртени видеозаписи на експлозията на първата степен на космическия кораб

Такива дупки обикновено се създават от ракетите на SpaceX, когато степени се разделят или ракетите изхвърлят ненужно гориво. Когато атомите вътре в дупките се превърнат обратно в плазма, те освобождават червена светлина, създавайки подобно на полярно сияние явление.

Но през ноември миналата година беше регистриран първият случай на образуване на дупка в йоносферата, причинена именно от експлозия на ракета. Учените смятат, че ударната вълна от експлозията временно е разпръснала свободните електрони в йоносферата и е лишила плазмата от нормалните й свойства.

звезден корабЦял екран
Такива дупки обикновено се създават от ракетите на SpaceX, когато степени се разделят или ракетите изхвърлят ненужно гориво. Снимка: SpaceX

Учените казаха, че дупките в йоносферата все още са слабо разбрани явления и следователно те все още трябва да бъдат по-добре проучени, за да научим повече за йоносферата на Земята.

Първият тест на ракетата Starship през април миналата година също завърши с експлозия, но тогава дупката в йоносферата не беше създадена, твърдят учените. Най-вероятно това се е случило, защото експлозията е станала на по-ниска надморска височина и ударната вълна не е достигнала йоносферата.