През 2022 г. поради силна геомагнитна буря на Земята, причинена от поредица от слънчеви изригвания, 40 сателита на SpaceX Starlink се провалиха наведнъж. Подобна буря имаше и през изминалия уикенд. Компанията на Илон Мъск разказа за състоянието на своята група интернет сателити в орбита.

Вече има почти 6000 сателита Starlink в орбита около Земята, осигуряващи достъп до интернет на цялата планета. Но скорошната мощна слънчева активност доведе до появата на силни геомагнитни бури, които учените прогнозират, че могат да се появят тази седмица в резултат на изпускането на плазма и радиация в Слънцето. Геомагнитните бури предизвикаха кратко прекъсване на радиокомуникациите на Земята и появата на ярки полярни сияния в далечината на географски ширини, по-южни от обичайното.

Станаха известни и случаи на прекъсване на сателитните комуникации и GPS системите в различни региони на Земята. Слънчевата активност също може да повлияе на работата на сателитите Starlink. Например преди 2 години геомагнитна буря доведе до повреда на няколко дузини сателита на SpaceX.

Но компанията на Илон Мъск каза, че този път всички сателити Starlink в орбита са устояли на геомагнитната буря и остават в експлоатация, пише Space.

Starlink, магнитна буряЦял екран
Компанията на Илон Мъск заяви, че този път всички сателити Starlink в орбита са устояли на геомагнитната буря и остават в изправност Снимка: SpaceX

През февруари 2022 г. ракетата Falcon 9 изстреля 49 сателита Starlink. На следващия ден геомагнитна буря доведе до увеличаване на плътността на атмосферата, което неочаквано увеличи съпротивлението на движението на сателитите. Повечето от тях бяха обречени да се върнат на Земята.

Както показа анализът на минали събития, повишеното съпротивление на ниски височини не позволи на спътниците да напуснат безопасния режим и да започнат маневри за издигане в орбита. Поради това някои от тях навлязоха обратно в земната атмосфера.

SpaceX изпрати още една партида от 23 сателита Starlink в орбита в неделя, 12 май, и съобщава, че всички те се представят добре. SpaceX по-рано каза, че се нуждае от по-точни прогнози за космическото време, за да защити сателитите от бъдещи геомагнитни бури.

SpaceX вече извърши 49 изстрелвания на своите ракети в орбита през 2024 г., а 33 изстрелвания бяха свързани с изстрелването на нови партиди сателити Starlink.