Компания за климатични технологии спечели инвестиция от 8 милиона паунда за масово производство на малки "умни" частици, които могат да бъдат програмирани да поглъщат и съхраняват парникови газове.

"Прометееви частици", компанията, която е базирана в Нотингам, работи с метало-органични рамки - малки наночастици, които имат изключително голяма вътрешна повърхност. Една чаена лъжичка от супер адсорбиращите частици съдържа еквивалентната площ на два тенис корта.

Компанията се надява да използва новото финансиране, за да изгради по-голямо производствено съоръжение и да разшири своя екип.

Джеймс Стивънсън, главен изпълнителен директор (CEO) на Promethean, каза: "Тези частици са материал от невероятен клас, който е показал всякакъв потенциал в много приложения."

Техните вътрешни повърхности могат да бъдат лабораторно конструирани, за да станат "лепкави" за различни газове. В реалния свят наночастиците могат да действат както като мини-гъби, способни както да разделят, така и да съхраняват големи обеми различни газове.

Тези свойства могат да се използват за намаляване на въздействието върху климата от производството на цимент, метали и енергия, които продължават да отделят огромни количества парникови газове.

Частиците вече се използват в прототип на единица за улавяне на въглерод в електроцентрала в Йоркшир.

Улавянето и съхранението на въглерод отдавна се предлага като съществено за националните планове за опазването на околната среда. Идеята е, че въглеродният диоксид от енергоемките индустрии се улавя, преди да навлезе в атмосферата, и след това се транспортира за постоянно съхранение дълбоко под земята.

Обединеното кралство обяви няколко проекта за улавяне на въглерод като част от обещанието си да улови и съхранява 20 до 30 милиона тона въглероден диоксид годишно до 2030 г. И все пак това е скъпо начинание, което изисква много енергия. Затова нито един мащабен проект все още не е стартирал.

Критиците го виждат като опасно отвличане на вниманието от необходимостта от бързо намаляване на емисиите.

Потенциалът тези частици първо да филтрират парниковите газове при източника и след това да ги съхранява за по-лесно транспортиране е това, което вълнува експертите.

Ако частиците започнат да се произвеждат по-бързо, евтино и лесно, това непременно ще бъде една добра новина за планетата и околната среда.