Подобни тревожни писма до своите акционери ръководителят на холдинга Berkshire Hathaway досега не бе изпращал. Според Бъфет, във всеки един момент може да възникне ужасяваща Глобална катастрофа. Финансистът вижда два вероятни сценария за нейното развитие, като и в двата случая последствията са изключително тежки, а загубите – колосални. Ако катастрофата бъде нарочно предизвикана от хората, то нейната цел най-вероятно ще бъде финансовата инфраструктура.

„В съвсем близко бъдеще човечеството ще се сблъска с катастрофа от глобален мащаб, пред която която разрушителните урагани Катрина и Майкъл ще изглеждат просто смешни„. Това е прогнозата на американския инвеститор Уорън Бъфет, представена в годишното писмо до акционерите на принадлежащия му холдинг Berkshire Hathaway.

„Глобалната катастрофа е пред прага ни и със сигурност ще се случи. Възможно е това да стане още утре, а може и след няколко десетилетия“ – отбелязва милиардерът. Той подчерта, че няма как да се предвиди кой точно ще бъде източникът на колапса.

Бъфет посочва два възможни сценария за развитието на събитията. В първия сценарий човечеството се сблъсква със стихийни бедствия – съчетание от опустошаващ ураган и мощно земетресение. За настъпването на грандиозен катаклизъм многократно предупреждаваха и предупреждават геолозите, сеизмолозите и защитниците на околната среда. Очаква се  катаклизъм, който по интензивност ще превиши всичко случвало се досега.

Според експертите, вероятността от подобна катастрофа се повишава от дейността на хората. Ние продължаваме да използваме въглеводороди, добивът и обработката на които оказват твърде негативно влияние на околната среда.

Интересно е, че Бъфет счита, че електромобилите могат да намалят използването на изкопаеми горива и да спомогнат за избягването на този сценарий. В същото време почти не се инвестира в инфраструктура, която може да защити хората от бъдещи катаклизми.

Редица учени считат, че за предотвратяването на глобалната климатична катастрофа човечеството има само 12 години.

Според втория сценарий, 88-годишният милиардер е на мнение, че причината за глобалната катастрофа може да бъде кибератака, която ще доведе до катастрофални последствия. Според оценките на аналитиците, възможно е да бъде осъществена мащабна кибероперация, която ще доведе до загуби от порядъка на от $50 до $120 милиарда. Рискът е най-голям за финансовата инфраструктура – онлайн банките, базите данни и банкоматите.

Който и сценарии да стане реалност, компаниите и предприятията ще понесат огромни загуби, които не могат да бъдат покрити от всяка застрахователна компания. Разбира се, Бъфет е уверен, че Berkshire Hathaway няма да има подобни проблеми.

Любопитно е, че за смъртоносна бъдеща заплаха говори и друг 88 годишен милиардер. Това е Джордж Сорос, който се притеснява, че използваните от Китай технологии с изкуствен интелект ще подронят основите на западното демократично общество. Сорос предупреждава и от рисковете, които възникват от съвместната работа на Китай и Русия.