Университетът Фудан представи Guanghua No. 1, "емоционален" хуманоиден робот, предназначен да се грижи за възрастни хора и да предоставя медицински услуги, на Световната конференция за изкуствен интелект. За това пише порталът Интересно инженерство.

Съобщава се, че роботът може да показва четири емоции на "лицето" си: щастие, гняв, тъга и радост.

Според Gan Zhongxue, заместник-декан на Академията за инженерство и технологии на университета Фудан, роботът е проектиран да отговори на емоционалните нужди на възрастните хора.

„Полагането на грижи на безразлично, механично същество няма да може да предложи топлина, подобна на тази на член на семейството. Истинската грижа изисква емоционална интелигентност“, обяснява Gan Zhongxue.

Guanghua No. 1 е оборудван с 45 интелигентни стави, които му позволяват да движи правилно ръцете си и да ходи изправен. Роботът тежи около 62 килограма, височината му е около 165 сантиметра. 

Роботът се разработва от две години. Пробната версия на Guanghua No. 1 се планира да бъде пусната до края на 2024 г.

В момента разработчиците тестват робота за точност, безопасност и решаване на различни задачи. Например, той трябва да може да помогне на възрастен човек да стане от леглото или да го заведе до тоалетна.

Гуанхуа №1 на изложението

Няколко болници вече водят преговори за внедряване на хуманоидни роботизирани услуги, които могат да осигурят придружаване и подкрепа на пациентите. Роботите може да не възпроизведат в крайна сметка човешката емоционална дълбочина, но могат значително да помогнат на хората, особено на възрастните.