Идеята, че извънземни могат да посетят Земята, става все по-популярна. Приблизително 20% от гражданите на Обединеното кралство вярват, че извънземни са посещавали нашата планета, а приблизително 7% смятат, че са виждали НЛО. В САЩ 34% от гражданите вярват, че наблюденията на НЛО са вероятно доказателство за извънземен живот. Приблизително 24% от американците казват, че са виждали НЛО.

Това вярване е малко парадоксално, тъй като няма доказателства, че изобщо съществуват извънземни. В статия, приета за публикуване в сборника на Международния астрономически съюз, учените твърдят, че вярването, че извънземни са посетили Земята, вече не е мода, а широко разпространен социален проблем, пише Space.

Вярата в извънземни, посещаващи нашата планета, нараства до такава степен, че политиците, поне в Съединените щати, смятат, че трябва да отговорят на това. Разкриването от Пентагона на информация за НЛО, сега наричани неидентифицирани аномални явления, привлече голямо внимание от представители на двете основни партии в Съединените щати.

Някои хора в Съединените щати вярват, че елитите крият от тях истинската истина за посещенията на извънземни. Смята се, че това се дължи на въвеждането на извънземни технологии в съществуващите разработки. Преди няколко години проучване установи, че 68% от американците вярват, че правителството на САЩ знае повече за НЛО, отколкото казва.

НЛОЦял екран
Снимка: Facebook The Unxplained Zone

В същото време разсекретените документи на Пентагона не показват, че извънземни наистина са посетили Земята. Много наблюдения на НЛО могат да се обяснят с естествени или познати създадени от човека явления и обекти. Въпреки това много жители на нашата планета продължават да вярват, че посещенията на извънземни са се случили.

Учените смятат, че подобно убеждение насърчава появата на конспиративни теории, които могат да подкопаят доверието в демократичните институции.

Твърде много фонов информационен шум за НЛО също може да попречи на нормалната комуникация на учените с обществеността, особено когато става въпрос за търсене на микробен извънземен живот.

Някои канали в YouTube, които включват развлекателни истории за извънземни, посещаващи Земята, имат милиони абонати. Докато астробиологичният канал на НАСА има само 20 хиляди абонати. Истинската наука значително отстъпва на различните развлечения, които се представят като факти, смятат учените.

Става все по-ясно, че вярата в посещенията на извънземни вече не е просто забавна спекулация, а нещо, което има реални и опустошителни последици, казват авторите на статията.