Kaldata се нареди сред малкото медии, успели да зърнат на живо новия 5G сгъваем смартфон на Huawei – Mate X. Моделът, представен преди дни, се озова в ръцете ни и имахме възможност да видим как дисплеят се сгъва навън и устройството както в сгънат, така и в разгънат вид предлага дисплей, която покрива на практика целия преден панел.

В момента текът преговори с различните търговски вериги и не е съвсем ясно кога и на каква цена ще се предлага моделът в България, но това най-вероятно ще се случи през август.

Това все пак е ранен прототип, но беше наистина интригуващо да го разгледаме. В сгънат вид екраните са два: 6,6-инчов с резолюция 2480х1148 пиксела и съотношение на страните 19,5:9 плюс 6,38-инчов екран с резолюция 2480х892 пиксела и съотношение на страните 25:9, като в оставеното огоре растяние е поставена камерата. В разгънат вид се образува един общ голям 8-инчов дисплей с резолюция 2480х2200 пиксела.

Особеното е, че и в двата случая сгъваемият смартфон на Huawei си остава тънък. В режим на таблет устройството е тънко едва 5,4 мм, а в режим на смартфон – 11 мм. И още, Mate X се присъедини към групата мобилни устройства с поддръжката на 5G мрежите от ново поколение благодарение на тандема, съставен от системата върху чипа Kirin 980 и модема Balong 5000.