Кометата C/2023 A3, открита в началото на миналата година, ще прелети покрай Земята на възможно най-близкото разстояние на 13 октомври. Очаква се да е толкова ярка, че да се вижда дори с невъоръжено око.

За последен път древните хора са имали такава възможност преди 80 000 години. В края на септември кометата C/2023 A3 се доближи максимално до Слънцето и астрономи аматьори, както и астронавти от Международната космическа станция, успяха да заснемат преминаването й през вътрешната слънчева система, пише The Guardian.

Кометата, която за последно е била видяна от древни хора в каменната ера преди 80 хиляди години, ще бъде видима отново на нощното небе от 13 октомври. На този ден кометата C/2023 A3 ще бъде на най-близкото си разстояние от Земята. Астрономите вярват, че кометата ще бъде толкова ярка, че ще се вижда дори с просто око.

Кометата C/2023 A3Цял екран
Кометата C/2023 A3 Снимка: space.com

Според астронома Грегъри Браун от Кралската обсерватория Гринуич (Обединеното кралство) кометата C/2023 A3 извършва пълен оборот около Слънцето за 80 000 години. Но този леден обект беше открит едва в началото на 2023 г. Кометата има силно елиптична орбита и произхожда от облака на Оорт, регион, който заобикаля Слънчевата система и е дом на хиляди комети с дълъг период. Смята се, че облакът на Оорт е вид сфера, където остават ледени отломки от формирането на Слънчевата система.

В края на септември кометата C/2023 A3 прелетя близо до Слънцето, успя да оцелее при това събитие (понякога кометите се разпадат под въздействието на слънчевата топлина) и сега се насочва към Земята.

Кометата C/2023 A3Цял екран
Кометата C/2023 A3 Снимка: space.com

Очаква се кометата да бъде в най-близката си точка до нашата планета, когато се върне в покрайнините на Слънчевата система на 13 октомври. Въпреки че приближаването на кометата C/2023 A3 към Земята може да се случи още на 9 октомври.

Кометата трябва да е достатъчно ярка, за да се вижда с просто око, каза Браун. Въпреки че е най-добре да наблюдавате кометата няколко дни след най-близкото й приближаване до Земята. Астрономът обяснява, че в този случай има шанс да се направи по-добро наблюдение на ледения обект от дълбокия космос.

Кометата C/2023 A3Цял екран
Кометата C/2023 A3 Снимка: space.com

Браун казва, че кометата C/2023 A3 може да бъде най-ярката комета в нощното небе от десетилетия. Астрономът казва, че кометата вече е много ярка и може да стане още по-ярка, въпреки че това е трудно да се предвиди.

Кометата C/2023 A3Цял екран
Кометата C/2023 A3. Снимка, направена от Международната космическа станция Снимка: X (Twitter)

По време на приближаването си към Слънцето кометата вече се виждаше в небето на Земята и астрономите аматьори, както и астронавтите на Международната космическа станция, не само можеха да я видят, но и направиха няколко зашеметяващи снимки на яркия обект.

Кометата C/2023 A3Цял екран
Кометата C/2023 A3. Снимка, направена от Международната космическа станция Снимка: X (Twitter)

Според Браун, започвайки от 13 октомври и вероятно за седмица или повече, кометата ще бъде видима късно вечерта, след залез слънце, когато се гледа на запад към съзвездието Воловар.

Най-вероятно кометата ще се вижда с просто око като светло петно ​​в небето, но опашката на кометата ще се вижда само през бинокъл или телескоп.