Експертът по кибрезащита на компанията Trend Micro Кевин Сън съобщи, че е открил нова фамилия вирусни приложения за операционната система Android, които скриват своето присъствие, използвайки сензорите на смартфона.

Вирусите от този тип зареждат и използват вредоносния код само когато определят, че мобилното устройство е в движение. В противен случай те бездействат и остават в спящ режим, за да са готови да се задействат, когато мобилното устройство отново е в движение.

Кеви Сън сподели, че по този начин вредоносните програми се убеждават, че са инсталирани на истинско устройство, а не са стартирани на някой емулатор на експерт по компютърна безопасност. По този начин те остават незабелязани за антивирусните програми, които не могат да регистрират подозрителна дейност и модераторите на Google ги допускат до електронния магазин Google Play.

Този хитър начин за скриване използва и банковият троянец Anubis. Вирусът, който се активира само при движение на мобилното устройство бе открит в две приложения: в BatterySaverMobi, което е изтеглено над 4 хиляди пъти и в конвертора на валути Currency Converter. Към днешен ден и двете програми са премахнати от електронния магазин на интернет гиганта.

Вирусите за Android непрекъснато се усъвършенстват и стават все по-интелигентни, предупреди експертът на Trend Micro. Anubis може да прави скрийншоти и разполага с кейлогър, който записва данните при работа с банкови приложения.