VMware желае да се сближи с един от големите си съперници на полето на облачните технологии, Microsoft, предава The Information. Едно подобно партньорство би било печеливша сделка за клиентите и на двете компании, посочва изданието.

VMware, които осигуряват виртуализационен софтуер, предоставяха доскоро на своите клиенти, основно възможността да управляват своите инстанции в облачните структури на компанията. Но с разширение на дейностите и използването на мултиклауд оферти от все повече компании, VMware реши преди три години да позволи на клиентите си да използват облака на Amazon, представяйки VMware Cloud on AWS. И според някои анализатори, това сътрудничество вече е започнало да се отплаща и на двете компании. А сега VMware търси подобно сътрудничество и с Microsoft. Това ще отговори на засиления интерес за ползването на хибридни решения от страна на клиентите и на двете компании.

По данни на медията, двете компании вече работят по софтуер, който ще позволи на компаниите да пренесат по един лесен начин VMware базираните си приложения в Azure. Към настоящия момент също е възможно пренасянето на виртуализирани сървъри от VMware към Azure, но това е предизвикателна в техническо отношение работа, която идва също така на своята цена.

VMware, част от групата на Dell Technologies, отдавна изявяват желание за сътрудничество с големите облачни доставчици. През миналата година, изпълнителният директор на компанията Пат Гелзингър сподели в интервю за CNBC, че клиентите на VMware често питат за възможността компанията да предложи съвместни оферти с Microsoft или Google.

Според The Information, Рей Бланчард, бивш мениджър във VMware, който ръководи дейностите по свързването на компанията с AWS, днес отговаря за подобен проект с Microsoft. Самият Бланчард в момента е служител на Microsoft и отговаря за някои от големите сделки в Azure.

Медията припомня, че връзките между двете компании не са били никак добри в миналото, особено по времето на предишния „първи“ в Редмънд, Стив Балмър. Самите Microsoft имат свое собствено виртуализационно решение, което влиза в конкуренция с предложенията на VMware – Hyper -V. През 2017 двете компании бяха близо до сериозен конфликт, когато се разбра, че Microsoft иска да открадне клиенти на VMware, позволявайки им да управляват виртуалните си инстанции в Azure, но без да уведомяват за това Virtzilla. От VMware предупредиха тогава, че клиентите им, които ползват софтуера на Microsoft няма да получават поддръжка. Нещата впоследствие се успокоиха, като заявиха, че макар и да не работят директно с Редмънд, те ще позволят на риселър партньорите си да помагат на тези клиенти.

„Съществува известна доза риск за клиентите на VMware, които преместват работните си натоварвания към Microsoft, да започнат да използват и други услуги, които компанията предоставя. Но компанията би била изправена пред далеч по-голям риск, ако реши да пренебрегне желанието на своите клиенти“, коментира Кевин Маклофлин от The Information.