Според информация на The Wall Street Journal, немският автомобилен гигант Volkswagen AG възнамерява да направи изключително сериозна инвестиция в Argo AI, звеното, отговарящо за разработката на автономни транспортни решения във Ford. Първоначалната инвестиция, която бива цитирана ще е в размер на $1.7 млрд.

$1.1 млрд. от тази сума ще бъде под формата на работен капитал, а $600 милиона ще позволят на немската компания да придобие 50% дялово участие в Argo, което на практика ще направи от звеното общ проект между Volkswagen и Ford, информира изданието. Това, вероятно ще се отрази в повишаване на общата капитализация на компанията, която според репортаж от миналия месец на Bloomberg, ще достигне четири милиарда долара.

Освен това се смята, че Volkswagen планира инвестирането на все още неназовани свои активи, което допълнително ще увеличат цената на звеното.

Ако подобна сделка стане факт, това ще е продължение на партньорството между двете компании на полето на автономния транспорт. Миналият месец, двете компании обявиха съвместна разработка на пикап и ван.

Подобно сътрудничество може да се окаже изключително печеливша карта и за двете компании. Автономните превозни средства все още не са излезли официално по пътищата, но когато това стане, ще има вече изграден и строен пазар със запазени места за големите играчи, които вече се подготвят за ерата на автономния транспорт. Вземайки предвид сериозните позиции на Volkswagen и Ford на традиционния автомобилен пазар, със сигурност, компаниите ще искат дял от този нов сектор.