Warner Music стана първият в света крупен лейбъл, подписал договор с алгоритъм за запис на музика.

Договорът е сключен между Warner Music и музикалното приложение Endel. Според клаузите в договора, тази година програмата е длъжна да генерира 20 музикални албума, като в тази бройка влизат петте вече излезли албума от подобен тип. The Guardian съобщи, че приложението умее да генерира персонализирани аудио тракове с предварително зададено настроение. Например за отпускане или за подобряване на концентрацията.

Програмата е достъпна и в Amazon Echo. При генериране на музиката могат да се задават най-различни параметри, като например кое време на денонощието е, какво е времето навън и други. Това си личи и от имената на представените досега пет албума:

  • Clear Night,
  • Rainy Night,
  • Cloudy Afternoon,
  • Cloudy Night,
  • Foggy Morning.

„Сигурен съм, че слушателите, наслаждаващи се на тези нови музикални албуми, ще намалят стреса си и ще си подобрят настроението“ – зави Кевин Гор (Kevin Gore), президент на отдела „Художествена музика“ на Warner Music Group, специално създаден за сключване на договори с редки изпълнители.

Следващите 15 албума ще бъдат генерирани в други режими, включително за концентрация, медитация и за шофиране и пътуване.

Създател на алгоритъма и на приложението е Олег Ставицки, който е основател и генерален директор на Endel и който ще получи хонорара.

В официалния сайт на Endel се казва, че алгоритмите за генериране на музика в реално време се базират на циркадните ритми, пентатоничната скала и на звукова маскировка. Освен към климатичните условия и времето на денонощието звукът може да се адаптира към пулса и местоположението на слушателя.