Преди време на практика всяко обновяване за операционната система Windows 10 се съпровождаше с многобройни статии в медиите, описващи поредния срив или бъг. Към днешен ден кумулативните обновявания са много по-стабилни, но това не означава, че няма никакви проблеми. Windows 10 е твърде сложен софтуерен продукт, работещ върху стотици хиляди различни компютърни конфигурации и да се предвиди всичко е на практика невъзможно. За да намали последствията от проблемните ъпдейти Microsoft представи нова система за автоматично премахване на проблемните ъпдейти.

Ако след инсталирането на поредния ъпдейт възникнат проблеми със стартирането на компютъра и автоматичното възстановяване не е помогнало, Windows 10 автоматично ще премахне инсталираните ъпдейти, за да може работоспособността на компютърната система да се възвърне. В този случай потребителят ще види специално уведомление след влизане в системата.

Windows 10 не само ще деинсталира проблемното обновяване, но и ще го блокира и по този начин ще предотврати неговото повторно инсталиране в рамките на 30 дни. В рамките на този период от време разработчиците на софтуерния гигант трябва да решат всички проблеми и да представят нова версия на ъпдейта.

Напълно е възможно с новата система, която Microsoft съвсем тихо анонсира, процесът на обновяване на операционната система Windows да стане по-безболезнен и вече да не предизвиква паника сред потребителите.