Да разиграем познатия сценарий: използвате своя компютър, ровейки се из интернет или, по-лошо, разработвайки важен проект, когато Windows 10 внезапно ви съобщава, че ще се рестартира. Според Microsoft, в това няма нищо вредно. Според Университетския колеж в Лондон обаче има.

Екип от колежа проведе проучване, включващо 93 души, използващи Windows 10 Home. Проблемите се пораждат от това, че потребителите не са запознати с инструментите, предоставени от Microsoft за настройка на обновяването. От своя страна корпорацията е положила минимални усилия, за да покаже какво могат да направят потребителите, за да спасят работата си. А самите инструменти сами по себе си са безполезни.

Ръководителите на проучването (Джейсън Морис, Инголф Бекер и Саймън Паркин) са на мнение, че операционната система трябва да изисква изричното съгласие на потребителя, преди да се стартира обновяването. Проучването гласи: „Системата работи независимо от работния контекст на потребителя. Резултатът е максимално защитена OS, която обаче пречи на основното си предназначение…“

Предложеното решение от страна на учените е просто – потребителите трябва да имат повече информация и контрол над ъпдейтите, когато трябва да се изтеглят и инсталират. И преди всичко – Windows не трябва да се рестартира без тяхно съгласие. Не че обновяванията на Microsoft са нещо лошо. Те в действителност са в помощ на Windows и като цяло на всяка операционна система. Microsoft обаче дори не споделя кога се прилага пач за сигурност или ъпдейт с допълнения, нито колко време ще отнеме обновяването. Корпорацията вече работи по разрешаване на проблемите – с новия билд на Windows 10 (19H1), е въведена иконка в лентата със задачи. Тя предупреждава кога се подготвя ъпдейт. Съществува и опцията „активни часове“, по време на които системата счита, че активно работите на компютъра, и не инсталира ъпдейти. Според проучването обаче, по-малко от 30 процента са запознати с тази опция.

Привилегията да отлагате ъпдейти с до 30 дни ви се предоставя, когато платите допълнителни 99 долара за продуктов ключ, с който да преминете от Windows 10 Home към Windows 10 Pro. Изводът на от направеното проучване е, че като цяло потребителите, използващи системата на Microsoft, са третирани като експериментални мишки, тъй като компанията не се съобразява с техните потребности и начин на работа.