В Япония един 18-годишен хакер бе обвинен в кражба на криптовалута на стойност 134 000 долара (15 милиона йени), което бе първият арест от местните власти на хакер за кражба на цифрови активи.

Отделът за киберпрестъпления в полицейското управление в Токио идентифицира заподозрения за незаконно изтегляне на виртуална валута от Monappy, платформа за социални медии и криптовалута.

По-късно мъжът признал, че многократно е хаквал услугата Monappy между август и септември миналата година, което я кара да изплати незаконно криптовалута.

Вътрешно разследване на Monappy разкри, че той е подал молба за около 8 200 парични преводи „Monacoin“, използвайки специални „подаръчни кодове“, което е довело до извършването на около 640 неправилни трансфера.

Общо се казва, че 97 000 Monacoins са били незаконно изтеглени, първоначално принадлежащи на около 7 700 клиенти на Monappy, които са използвали сайта, за да съхраняват своите цифрови монети.

Понастоящем тези Monacoins са на стойност около 50 000 долара, но по онова време цената им е била почти двойно по-голяма от тази, която е днес.

„Чувствах се така, сякаш открих трик, който никой друг не знае“, заявява заподозреният в местните медии. „Знаех, че това, което правя, е грешно, но беше забавно да видя, че балансът в профила ми продължава да се увеличава.“

След това той твърди, че е извършил престъпленията сякаш играе игра.

Това не е първият случай на кражба на криптовалута чрез хак в Япония. Още в началото на 2018 г., услугата за обмен Coincheck претърпя опустошителна атака, в която бяха откраднати над 500 милиона долара в криптовалута, което все още е най-голямата атака в историята на криптовалутите.