Астронавт на НАСА на борда на МКС успя да заснеме яркозелена експлозия, избухнала на надморска височина над 400 км над Земята.

Видеото на невероятната експлозия беше споделено от астронавта Матю Доминик, който поиска експертите да определят източника на огнището.

„Вчера показах видеото на няколко души, за да видя какво мислят за него. Всички те казаха, че това е метеор, който е избухнал в земната атмосфера - много ярък, обикновено се наричат огнени топки“, пише астронавтът в X.

Според Центъра за изследване на обекти, близки до Земята на НАСА, огненото кълбо е много ярък метеор. Известно е, че този тип метеори могат да достигнат яркост над -4 величина. С други думи, огнените топки могат да бъдат толкова ярки в нощното небе, колкото планетата Венера, която може да се види рано сутрин и вечер, пише DailyMail.

Разликата между метеорите и огнените топки е, че последните буквално експлодират в атмосферата, точно като тази, която беше уловена от камерата на астронавта. Това е така, защото когато метеор навлезе в земната атмосфера, триенето го кара да се забави и да се загрее.

След това пред метеора се образува така наречената дъгова ударна вълна. Появява се, когато свръхзвуков обект се движи през атмосферни газове.

Тази ударна вълна загрява и компресира газовете пред падащия метеор и част от тази енергия се връща обратно в самия метеор. Това е причината метеорът да се разпадне.

Експлозията на метеор възниква, когато силата на неравномерно налягане върху предната и задната му страна надвиши точката на счупване. Когато метеор експлодира в ярка светкавица, той впоследствие се нарича огнена топка.

Според НАСА всеки ден в земната атмосфера могат да се наблюдават хиляди метеори, но не всички от тях се превръщат в огнени топки. Такива експлодиращи метеори са доста редки и трудни за забелязване, тъй като проблясъците им продължават само няколко секунди.

Астронавт на НАСА успя да заснеме огненото кълбо, използвайки фотография на Земята с изтичане на времето, докато МКС прелита над Северна Африка. Веднага след като космическата станция премина над Кайро, над планетата се появи зелено-бяла светкавица.