Тази година броят на падащите звезди от метеорния поток Ориониди ще достигне своя връх през следващата седмица, дори когато Земята преминава през отломките на известната комета на Халей от 26 септември до 22 ноември.

Всеки метеорен поток понякога се нарича "падаща звезда" поради характерната висока яркост на метеорите, които изгарят в земната атмосфера. Някои от най-ярките годишни метеорни потоци са Орионидите.

Земята преминава през отломките на известната Халеева комета, които е оставила по време на минали приближавания към Слънцето. Халеевата комета е била видяна за последен път през 1986 г. и се очаква следващия път да бъде видима с просто око през 2061 г., съобщава Live Science.

Когато кометите, които са топки от лед, се доближат до Слънцето, те започват да се топят и малки части от тези обекти летят в космоса. Те остават да кръжат във вътрешната слънчева система и когато Земята преминава през тях, метеорите изгарят в атмосферата под формата на ярки светкавици.

Орионидите са един от двата годишни метеорни потока, произхождащи от Халеевата комета. Вторият метеорен поток се нарича Ета Аквариди и е особено видим в началото на май.

Халеевата кометаЦял екран
Халеевата комета Снимка: Forbes

Метеорният поток Ориониди получава името си, защото изглежда, че „падащите звезди“ навлизат в земната атмосфера от района на космоса, където се намира съзвездието Орион. Това съзвездие е най-известно с пояса на Орион, където се намират три ярки звезди - Алнитак, Алнилам и Минтака. Но най-ярките звезди в съзвездието са Бетелгейзе и Ригел.

Тази година метеорният поток Ориониди ще достигне пика си в нощта на 21 октомври. Учените прогнозират, че ще се виждат приблизително 23 ярки метеора на час.

Но може да възникне проблем с наблюдението на Орионидите, защото Луната все още ще бъде много ярка след пълнолунието на 17 октомври. Въпреки това все още има шанс да видите красиви „падащи звезди“.

Метеорният поток Ориониди се счита не само за един от най-красивите и ярки, но и за един от най-бързите. Тази година се предвижда метеорите да ударят земната атмосфера със скорост 66 km/s, или приблизително 238 000 km/h.