YouTube предприе първите стъпки в борбата с дезинформацията. В рамките на пилотния експеримент за американските потребители бе ограничен достъпа до материалите, намиращи се на границата на позволеното. Тоест, това са клиповете, които формално съответстват на правилата на хостинга, но са на границата на възможното.

The Verge съобщи, че тези материали вече няма да се появяват в рекомендациите и ако се появят, това ще бъде много рядко. Според представителите на YouTube, промените ще засегнат около 1% от видеата, качени във видео платформата.

„Ще започнем съвсем рядко да показваме като препоръчани клиповете които са на границата на препоръчителното според нашите правила. Това са видеоклипове, които могат да навредят на потребителите – например, чудодейни лекарства за сериозни болести, изявленията на феновете на плоската Земя, недостоверна информация за събитията от 11-ти септември и други подобни“ – се казва в официалното изявление на компанията.

Според YouTube, тези промени олицетворяват „компромиса между изпълнението на директните задължения към потребителите и свободата на словото„. При това представителите на YouTube подчертават, че нововъведението ще окаже влияние само на възможността за попадане в препоръчаните, а не на самите спорни материали, качени в платформата. Освен това, ако потребителят се е абонирал за канал, показващ подобни клипове, те ще продължат да се появяват сред препоръчаните.