Компанията „Калашников“, която е най-известна със своя автомат АК-47, навлиза в нова територия с безпилотен дрон, който може да носи до три килограма експлозиви и да се взривяват при удар. KUB-UAV може да пътува с до 130 километра в час и да остане във въздуха за 30 минути. В случай, че че имате някакво съмнение относно намерението на „Калашников“ за устройството, видеоклип в YouTube показва, че безпилотният дрон с лекота атакува някои отдалечени цели.

Компанията иска KUB-UAV да бъде евтин и лесен за управление. „Калашников“ демонстрира устройството на изложение за отбрана в Абу Даби тази седмица. Пред „Вашингтон пост“ представители на компанията заявиха, че дроновете ще бъдат по-бързи, по-точни и ще предоставят двойна експлозивна мощ спрямо подобни импровизирани устройства, построени от терористи, които привързват експлозиви към публично достъпни безпилотни дронове в някои операции.

Не е ясно колко ще струва KUB-UAV, но машината е готова за употреба и вероятно ще бъде „много евтина“, според един представител на „Калашников“. Компанията иска дапостави дрона в ръцете на „по-малки армии“, което дава основание за безпокойство на някои експерти.

„Мисля, че това е демократизиране на интелигентните бомби„, казва Никълъс Гросман, професор по международни отношения в Университета на Илинойс и автор на книга „Дронове и тероризъм“. „Това означава по-широко разпространение на интелигентни бомби. Това би намалило пропастта между най-напредналите военни сили и по-малките.“

Потенциалът дронове да извършват атаки е очевиден в редица случаи. Още през август 2018 г. президентът на Венецуела Николас Мадуро бе обект на опит за убийство от дрон. Няколко летища наскоро бяха принудени да спрат полети, тъй като безпилотни дронове във въздуха наблизо представляваха заплаха. Някои летища се опитват да се противопоставят на възможните заплахи, като инвестират в системи за борба с безпилотните машини.