Изкуственият интелект се превърна в инструмент на много не особено съвестни хора, които се стремят да разпространяват вредна и опасна информация, и една от тревожните тенденции е свързана с използването на AI за своеобразно връщане към живот не на кого да е, а на Адолф Хитлер.

Според неотдавнашен доклад на Института за стратегически диалог (ИСД), екстремисти използват AI, за да възкресят Хитлер цифрово, създавайки поток от съдържание, което променя образа му и се разпространява в основните социални медийни платформи като TikTok, YouTube, Instagram и X. Докладът на ISD подчертава, че в тези видеоклипове, генерирани от AI, Хитлер прави речи, често преведени на английски, пише The Byte.

Тези видеоклипове получиха много внимание, като някои получиха милиони гледания. Особено шокиращ пример, цитиран в доклада, засяга седем видеоклипа, генерирани от AI в YouTube, които вече са получили 6,9 милиона гледания през 2024 г. Освен това изглежда, че алгоритмите на тези платформи разширяват такова съдържание, позволявайки му да достигне до повече потребители без особена съпротива от системите за модериране на съдържание. Този прилив на съдържание, генерирано от AI, не само прославя Хитлер, но също така се опитва да го превърне в една от най-скандалните фигури в историята, превръщайки го в човек, който е „просто неразбран“.

Този тип разкази съвпадат с възхода на екстремистките идеологии, които намериха благоприятна почва онлайн. Докладът на ИСД отбелязва, че в допълнение към Хитлер, други екстремистки групи, включително ISIS, също използват AI за създаване на сложна пропаганда, което прави тези инструменти привлекателни за тези, които се стремят да насърчават радикални идеи.

Може би най-тревожният аспект е как това съдържание се разпространява без никаква намеса. Докладът отбелязва, че X е особено богат на прохитлеристко съдържание. В един случай само 11 публикации са генерирали 11,2 милиона гледания за една седмица. Въпреки явните нарушения на правилата на платформата, забраняващи речта на омразата и подбуждането, подобно съдържание често остава онлайн за дълго време, набирайки скорост чрез споделяния и харесвания. По-широките последици от тази тенденция са тревожни, тъй като инструментите за изкуствен интелект стават все по-достъпни и евтини.

Екстремистките групи бързо използват тези технологии, за да създадат по-ангажираща и убедителна пропаганда. Сега, когато изкуственият интелект генерира реалистични фалшификати и клонира гласове, тези групи могат да създават съдържание, което изглежда и звучи автентично, като допълнително размива границата между реалността и дезинформацията. Нарастващото използване на изкуствен интелект за подобни цели отразява по-голям проблем за социалните медийни платформи, които не могат да се справят с темпото на технологичния напредък и бързото разпространение на екстремистко съдържание, посочват авторите на доклада. Например, въпреки че платформите разполагат със системи за откриване и премахване на вреден материал, самият обем и сложността на генерираната от AI пропаганда прави тази задача много по-трудна в наши дни.