По време на скорошната Синя суперлуна в небето над Съединените щати беше забелязано изключително рядко явление - лунна дъга.

Лунните дъги се появяват в небето по същия принцип като обикновените, но само с една разлика: те се създават от ярка лунна светлина, която се пречупва в падащите дъждовни капки. Лунните дъги са много рядко явление, тъй като могат да се наблюдават при необичайни пълнолуния, когато Луната блести особено ярко в нощното небе, пише LiveScience.

Тази вечер: първата супер луна и най-ярката Синя луна за 2024 г.

Но дори и в такива случаи дъгите често изглеждат бели, тъй като лунната светлина е много по-слаба от слънчевата. Рецепторите в очите ни, които разпознават цвета, не са достатъчно чувствителни при слаба светлина.

През последните няколко дни жителите на Земята можеха да наблюдават явление, което се случва веднъж на десетилетие. Говорим за Синята суперлуна на 19 август. Според астрономите Луната ще остане особено ярка още няколко дни.

По време на суперлуната астрофотографът Арън Уотсън успя да заснеме зашеметяваща двойна лунна дъга в Колорадо.

лунна дъгаЦял екран
Двойна лунна дъга по време на суперлуна Снимка: Арън Уотсън/skies-alive.com

„Дъгата изглеждаше ярка и цветна дори с просто око. Зрелищната сцена продължи няколко минути, докато постепенно избледня“, казва Уотсън.

Астрофотографът добави още, че лунната дъга е била още по-ярка няколко секунди преди той да успее да направи снимката.

Същата нощ друга лунна дъга беше забелязана над езерото Кеука в щата Ню Йорк. Беше по-слаба от предишната, но все още имаше ясно дефинирани цветове.

лунна дъгаЦял екран
Дъга в щата Ню Йорк Снимка: Ashley deCordre

Учените казват, че има още няколко дни, преди луната да бъде достатъчно ярка, за да се опитаме да хванем дъга. Но за да направите това, ще трябва да сте на място, където се събира дъжд и в същото време е достатъчно ясно, че лунната светлина може да се пречупи в дъждовните капки.

Ярките лунни дъги се виждат най-добре, когато Луната е най-близо до хоризонта, така че най-доброто време за „лов“ са часовете след залез или преди изгрев. Отбелязва се също, че лунните дъги, подобно на слънчевите, могат да се видят само когато Луната е зад наблюдателя.