„Тревожни нива“ на създаден от човека материал са открити от учени в стриди и миди по южното крайбрежие на Великобритания. Уви, изследователите смятат, че този проблем скоро ще стане глобален и ще засегне повечето страни.

Екипът от университетите в Брайтън и Портсмут събра стриди и миди от работеща корабостроителница в Чичестър Харбър, популярна яхтена дестинация в южната част на Англия. Учените са изследвали мидите и са открили големи количества стъклени влакна, известни също като подсилена със стъкло пластмаса (GRP), в годните за консумация меки тъкани, пише IFLScience. Резултатите показват, че килограм стриди съдържа до 11 220 частици стъклени влакна, а мидите - 2740.

Според съавтора на изследването Корина Чокан, преподавател по морска биология в университета в Брайтън, резултатите от работата на нея и нейните колеги показват тревожни нива на замърсяване на морския живот със стъклени влакна. Авторите на изследването отбелязват също, че тяхната работа всъщност е първата по рода си, която документира такова широко замърсяване на естествените популации на двучерупчестите. Чокан също така отбелязва, че резултатите от проучването трябва да послужат и като още едно тревожно напомняне за това колко скрити опасности дебнат в околната среда и как хората влияят върху нея.

Фибростъклото е подсилен пластмасов материал, състоящ се от изключително фини стъклени влакна, вградени в смолообразна матрица. Материалът е ценен заради своите здрави и леки свойства и се използва широко в производството на лодки от 60-те години на миналия век.

Сега нова работа на учени показва, че този материал изглежда освобождава малки частици стъкло в околната среда, когато лодки се разбият, повредят или ремонтират. Резултатите също показват, че нивата на замърсяване от фибростъкло са особено високи през зимата, период, когато любителите на ветроходството се възползват от хладното време.

След като малките частици навлязат във водата, те биват "всмукани" от двучерупчести, които се хранят с филтрата, включително стриди и миди. Този метод на хранене изисква двучерупчестите да консумират всички видове микрозамърсители, включително патогени и пластмаса.

Изследователите все още не са сигурни, но предполагат, че замърсяването от фибростъкло вероятно засяга здравето на черупчестите и вероятно увеличава риска от смърт. В бъдещата работа авторите на изследването планират да се съсредоточат върху това да разберем как малките частици влияят на здравето на черупчестите и на хората, в чиято хранителна верига влизат.