Учени твърдят, че гел, направен от млечни протеини и златни наночастици, може да предотврати махмурлук и други по-сериозни последствия от алкохола.
Въпреки факта, че разработването на лекарството е в ранен етап, първите тестове вече показаха ефективността на гела за детоксикация на тялото.
Гелът е създаден от учен-материаловед от Швейцарското висше техническо училище на Цюрих Рафаел Мезенга и диетолога Цзяци Су. Техният международен екип от изследователи успя да намали нивата на алкохол в кръвта на мишки с 40% само за 30 минути, пише ScienceAlert.
"Гелът, който създадохме, пренася разграждането на алкохола от черния дроб в храносмилателния тракт. Когато алкохолът се преработва от черния дроб, вредният ацеталдехид се появява като междинен продукт", обяснява Мезенга.
Ацеталдехидът е причина за много симптоми на махмурлук, включително гадене, главоболие, сухота в устата, ниско кръвно налягане, ускорен пулс, треска и зачервяване на лицето.
Експериментът на учените показа, че създаденият гел може да разгражда алкохола в червата до по-малко токсична оцетна киселина.
В рамките на 30 минути след пиене на алкохол, мишките, на които е даден гелът, имат 40% намаление на нивата на алкохол в кръвта и повече от 50% в рамките на 5 часа. Експериментът също така показа, че мишки, които ежедневно приемат алкохол и гел, губят по-малко тегло и имат по-добър метаболизъм на мазнините в черния дроб. Получените резултати показват, че гелът не само бързо премахва алкохола от тялото, но и смекчава увреждането на определени органи.
„Разбира се, най-полезно е изобщо да не се пие алкохол, но нашият гел може да представлява особен интерес за хора, които не искат напълно да се откажат от силните напитки, но и не искат да натоварват тялото си и не търсят състоянието на опиянение”, подчертава авторът на изследването.
Една от основните съставки на гела е суроватката, водната част на млякото, която се отделя при производството на сирене.
Факт е, че геловете естествено се усвояват по-дълго в червата, а златните наночастици допълнително удължават времето за храносмилане. Това дава време на компонентите на гела да превърнат вредния алкохол в по-малко токсична оцетна киселина. Тялото го разгражда до вода и въглероден диоксид.
Но учените предупреждават, че техният гел действа само докато алкохолът е в храносмилателния тракт. След като алкохолът навлезе в кръвния поток, токсичните ефекти на алкохола вече не са достъпни за гела. Имайте предвид, че при пълен стомах процесът на усвояване на алкохол протича по-бавно - максимумът на алкохола в кръвта се наблюдава след 90-180 минути.