Някои слънчеви бури може да имат много по-опустошително въздействие върху нашата планета, показва проучване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences. Тези събития са известни като протонни бури, които се случват на Земята, когато мощен поток от протони изригне от Слънцето по време на експлозия.

Исторически данни показват, че силни протонни бури се случват на Земята приблизително на всеки 1000 години и могат сериозно да увредят озоновия слой и да причинят значително повишаване на нивата на ултравиолетова радиация на повърхността на планетата, пише ScienceAlert.

Магнитното поле на нашата планета

Магнитното поле на Земята предпазва планетата от потоци слънчеви частици и силна радиация от Слънцето. Въпреки че някои слънчеви частици проникват в атмосферата на полюсите и след взаимодействието им с молекули на различни газове, това води до появата на полярно сияние. Но с времето силата на магнитното поле намалява.

Както показват геоложките изследвания, на Земята е имало периоди, продължили стотици и хиляди години, когато магнитното поле е било изключително слабо. Ако глобалното магнитно поле на Земята изчезне, планетата ще загуби значителна част от атмосферата си, както се случи с Марс.

Протонни бури

Слънчевият вятър, тоест поток от електрони и протони, постоянно излиза от атмосферата на Слънцето. Но протоните излизат от повърхността на Слънцето под формата на слънчеви частици, които често се свързват с появата на изригвания на нашата звезда.

Протоните имат по-голяма маса от електроните и носят повече енергия, така че могат да проникнат по-дълбоко в земната атмосфера, причинявайки слаби протонни бури.

Но през цялата история на Земята учените са установили, че са се случвали много по-силни протонни бури. Някои от тях бяха 1000 пъти по-силни от нормалните подобни събития. Както показват историческите данни, подобни събития на Земята се случват приблизително веднъж на всеки 1000 години. За последен път това се е случило около 993 г. сл. Хр.

Слънце ЗемяЦял екран
Снимка: ScienceAlert

Последици от протонна буря на Земята

Авторите на изследването са използвали моделиране на атмосферната химия, за да разберат по-добре какви последствия могат да се очакват от силни протонни бури. Протонните бури могат да предизвикат поредица от химични реакции в горната атмосфера на Земята, които биха разрушили озоновия слой. Озонът абсорбира вредното ултравиолетово лъчение от слънцето, което може да увреди очите, както и да причини рак на кожата и да увреди ДНК.

Ако протонна буря се случи в период, когато магнитното поле на Земята е слабо, това води до увреждане на озоновия слой, което продължава 6 години. В същото време нивото на ултравиолетовото лъчение се увеличава с 25%, а степента на увреждане на ДНК се увеличава с 50%.

Учените признават, че появата на силна протонна буря заедно с отслабване на магнитното поле на Земята се случва сравнително често. Така това се превръща в смъртоносна комбинация за нашата планета.

Учените смятат, че някои протонни бури могат да доведат до изчезването на цели популации от живи същества на Земята. Например, преди 42 хиляди години е имало период на слабо магнитно поле, който е продължил 1000 години, и през това време са се случили и протонни бури. Тогава изчезнали неандерталците в Европа и гигантските торбести животни в Австралия.

Поведението на Слънцето и неговата активност все още не са напълно проучени, както не е напълно разбрана ролята на тази активност в протичащите еволюционни процеси на Земята, твърдят учените.

Превод: GlasNews