Нарушенията на съня засягат милиони хора и тяхната тежест варира от лек дискомфорт до сериозни последици за здравето. Но сред всичките му прояви се откроява най-разрушителният и опасен вариант. Именно той превърна живота на една жена в истински ад.

В гимназията Джил започва да страда от хранително разстройство, свързано със съня, необичайно състояние, което я кара напълно несъзнателно да консумира храна през нощта. Въпреки честите нощни пристъпи на преяждане, тя не осъзнавала действията си до сутринта, пише CNN.

Джил, която сега е на 62 и живее близо до Минеаполис, си спомня как се е събуждала и е откривала ужасяващи доказателства за преяждането си през нощта под формата на празни опаковки и контейнери, разпръснати около леглото й. „Много хора смятат, че това е състояние, при което ставаш, хапваш нещо и след това отново лягаш да спиш. Но не е. Това е съвсем различно, несъзнателно и разрушително поведение“, казва жена, която страда от сериозното разстройство.

Хранителното разстройство, свързано със съня (SRED), или храненето насън, се класифицира като парасомния, група от нарушения на съня, която включва необичайно поведение при сън, като ходене насън и говорене насън. Д-р Карлос Шенк, специалист по парасомния в Медицинския център на окръг Хенепин, отбелязва, че преяждането насън е особено разрушително и оказва голямо влияние върху живота на хората, причинявайки бързо наддаване на тегло и цялостен спад в качеството на живот поради консумация на нездравословна храна и постоянно нарушен сън.

Нощните приключения на Джил включват ядене на големи количества нездравословна храна няколко пъти на вечер, което я кара да се чувства зле и уморена на следващия ден. Въпреки опитите й да намери помощ, много лекари не разбраха състоянието й. Едва когато открива лечебния център на д-р Шенк в Минеаполис, тя най-накрая е правилно диагностицирана и лекувана ефективно.

Д-р Шенк обяснява, че SRED често е следствие от други нарушения на съня, като ходене насън, сънна апнея и синдром на неспокойните крака, което го прави не толкова лесно за диагностициране като отделно разстройство, а не като симптом. Самата Джил в крайна сметка също беше диагностицирана със синдром на неспокойните крака, което я затрудняваше още повече да заспи.

Проучване на този феномен, публикувано в Journal of Clinical Sleep Medicine, установи, че преяждането по време на сън може да предшества други разстройства, едно от които е синдром на неспокойните крака, което предполага възможна прогностична връзка между тях. Разстройството засяга предимно жените и може да бъде повлияно от обществения натиск, свързан с диетата и образа на тялото чрез социалните медии.

Свързаното със съня хранително разстройство е често погрешно разбирано състояние, което може да окаже значително влияние върху живота на човек. Според проучване, публикувано в списанието Frontiers in Psychiatry, SRED засяга приблизително 1-5% от общото население и е по-често срещано сред хора с други нарушения на съня, като безсъние.

Хората със SRED често ядат висококалорични, богати на въглехидрати храни по време на атаки, което може да доведе до значително наддаване на тегло. Средно пациентите могат да наддават до 4,5-9 кг на година, ако не се лекуват.

Разстройството също е свързано с повишен риск от развитие на диабет тип 2 и хипертония поради високия прием на нездравословна храна и нарушените модели на сън. SRED често се появява заедно с други парасомнии, като ходене насън, и засяга около 20-30% от хората, диагностицирани и с двете състояния. Около 80% от хората със SRED също страдат от първично нарушение на съня, като безсъние или обструктивна сънна апнея, което подчертава взаимосвързания характер на тези заболявания. Полисомнографията, известна още като изследване на нощния сън, е от съществено значение за точното диагностициране на SRED, като позволява на специалистите да наблюдават отблизо моделите на съня и нощното поведение в контролирана среда.

Доказано е, че когнитивно-поведенческата терапия (CBT) е нефармакологично лечение на SRED, като помага на пациентите да се справят с психологическите аспекти на разстройството и да развият по-здравословни навици по отношение на съня си.

Икономическото бреме на нарушенията на съня, включително SRED, също е много високо. Националният център за биотехнологична информация изчислява, че нарушенията на съня струват само на икономиката на САЩ около 411 милиарда долара годишно поради намалена производителност на страдащите и увеличени разходи за здравеопазване.

Терминът хранително разстройство, свързано със съня, се появява за първи път в края на 20-ти век и са необходими няколко десетилетия изследвания, за да може медицинската общност да го признае като отделна парасомния. Преди много случаи са били погрешно диагностицирани или приписвани на други хранителни разстройства.

Лечението на SRED може да бъде трудно и успеваемостта е по-ниска, отколкото при други парасомнии. Въпреки това, с помощта на правилните лекарства и корекции в начина на живот, Джил успя значително да подобри контрола върху предизвикателните си симптоми, въпреки че признава, че понякога се случват неуспехи. За тези, които се борят с подобни проблеми, Джил посъветва агресивно и незабавно да потърсят медицинска помощ и да се подложат на различни прегледи, за да идентифицират основните причини за подобни необичайни прояви.