Готови ли сте да предприемете пътуване до външните региони на Слънчевата система? Да изследвате най-странната планета в нашия космически квартал? Да се ​​впуснете в място, което никога не е било изучавано отблизо от космически кораб? Закопчайте се за ледено, жестоко и вонящо приключение, защото вашата мисия е да прекарате 5 секунди на Уран. И се върнете. Ако можете.

Полетът до Уран няма да е бързо пътуване, ще отнеме десет дълги години, за да стигнем до покрайнините на Слънчевата система.

Уран не е скалиста планета като Земята. Това е леден гигант, който прилича повече на Нептун. Уран е и единствената планета в Слънчевата система, която се върти настрани. Въртенето на планетата също е много бързо; един ден на Уран трае само 17 земни часа. Разбира се, не бихте издържали толкова дълго с него. Няма шанс, пише WhatIf.

След като космическият кораб достигне целта си, ще са необходими много усилия, за да се доближи до Уран. Първо ще трябва да преминете през пръстените на Уран, които той има 13. Те не са толкова големи, колкото тези на Сатурн. Външните пръстени на Уран са достатъчно ярки, за да бъдат ясно видими, но вътрешните пръстени са едва видими.

Когато се приближите още повече до планетата, вероятно ще можете да видите великолепната синя атмосфера на Уран. Астрономите съветват да останете тук по-дълго и да се насладите на гледката, тъй като истинските проблеми ще започнат по-късно.

Факт е, че Уран няма повърхност, върху която да кацне космически кораб. По същество Уран е топка от компресирани токсични газове, която обгръща малко ледено ядро.

В горните слоеве на атмосферата на Уран средната температура е -224 °C. От тази точка космическите пътешественици ще имат само 54,4 минути, за да стигнат до леденото ядро ​​на планетата.

УранЦял екран
Уранът е топка от компресирани токсични газове, която обгръща малко ледено ядро Снимка: NASA

Докато се движите напред, студът ще добави неприятна миризма. Причината Уран да мирише лошо е, че облаците в горната му атмосфера са частично сероводород. Това съединение не само мирише лошо, но е и много токсично. Може да убие човек за миг.

След като преминат през зловонните облаци в горните слоеве на атмосферата, космическите пътешественици ще се озоват в смес от 82% водород, 15% хелий и малко количество метан. Последният газ придава на Уран неговия хипнотизиращ син цвят.

Струва си да се има предвид, че по-нататък атмосферата на Уран ще стане много плътна, така че след като прелети през горния слой, космическият кораб буквално ще се носи по-нататък.

Температурата леко ще се повиши до -208 °C, а в ниските слоеве на атмосферата може дори да се "затопли" до -153 °C.

Тогава времето може малко да се развали и да завали диамантен дъжд. Защото атмосферата на Уран е богата на метан, чиито молекули под високо налягане се разпадат и кристализират в диаманти.

Но най-лошото дори няма да бъде диамантеният дъжд, а вятърът. Пътуващите ще трябва да се борят с пориви на вятъра до 900 км/ч. Например тази скорост на вятъра е 3,5 пъти по-силна от ураган от категория 5 на Земята.

Когато налягането достигне 100 пъти атмосферното налягане на Земята, това ще бъде сигурен знак, че мисията е на път да достигне мантията.

Мантията на Уран се състои от вода, амоняк и метанов лед. Това място е напълно тъмно и студено. На този етап от пътуването членовете на мисията вече няма да могат да движат мускулите си поради невероятния натиск. Той ще расте с приближаването към центъра на планетата, докато не смаже натрапниците, преди да успеят да достигнат ядрото.

Нашата Слънчева система е огромна. Има толкова много планети и луни, които са много по-гостоприемни за 5-секундна мисия на Уран. Така че си изберете друго място! Какво ще кажете за място, покрито с метанови езера и с фантастична гледка към Сатурн в небето?

Превод: GlasNews