Учени от университета в Кеймбридж наскоро започнаха новаторско проучване за разкриване на генетичната основа на синдрома на неспокойните крака (RLS), който засяга стотици милиони хора по света. Това състояние, което засяга един на всеки 20 възрастни, често води до тежко лишаване от сън и нарушения на съня. Новата цел на учените беше да идентифицират хората с най-голям риск от развитие на синдрома и да проучат възможните лечения за тях.

Ръководено от д-р Стивън Бел от университета в Кеймбридж, проучването разкри важни генетични улики. Д-р Бел каза, че изследването може да "подобри живота на много милиони хора". Изследването, публикувано в списанието Nature Genetics, е проведено в сътрудничество с Helmholtz Institute of Neurogenomics Munich и Institute of Human Genetics към Техническия университет в Мюнхен (TTU).

Синдромът на неспокойните крака, който причинява неконтролируемо желание да движите краката си, придружено от усещане за пълзене, изглежда няма значителни генетични разлики между мъжете и жените, въпреки че се среща два пъти по-често при жените, пише BBC. RLS засяга приблизително 7-10% от световното население, което е приблизително 700 милиона души по света. Може значително да повлияе на качеството на живот, като пречи на съня и ежедневните дейности. Изследователите са идентифицирали важни генетични вариации, които са критични за функционирането на мозъка и нервите, които са в основата на синдрома, казват авторите, отваряйки нови възможности за лечение със съществуващи лекарства.

Професор Джулиана Винкелман от MTU подчерта пробива в изследването, като каза: „За първи път можем да предвидим риска от развитие на синдром на неспокойните крака. Това ще ни позволи да лекуваме и дори да предотвратим това заболяване.“ Способността да се класират хората въз основа на възраст, пол и генетични маркери представлява значителен напредък в разбирането и лечението на RLS.