Учените са открили, че обилният снеговалеж може да е един от ключовите фактори, предизвикващи поредица от земетресения. Ново проучване предполага, че всичко, което се случва на повърхността на Земята, играе роля в това, което се случва в недрата на планетата.

Като част от работата учените откриха връзка между обилния снеговалеж на полуостров Ното в Япония и хилядите земетресения, регистрирани в региона от края на 2020 г., пише Science Advances. Като цяло, това е първото проучване, което свързва промените във времето или климата със земетресенията.

„Толкова големи снеговалежи изглежда корелират с началото на големи земетресения. Не трябва да забравяме, че климатът може също да играе роля в промените, настъпващи на дълбочината, където се раждат земетресенията“, казва авторът на изследването Уилям Франк от Масачузетския технологичен институт.

Авторите на изследването не твърдят, че промените в климата или времето директно причиняват земетресения. Вместо това учените казват, че честотата на земетресенията в определени региони може да се увеличава поради изменението на климата. Това може да се случи в зависимост от това как водата се движи под повърхността и какъв натиск оказва теглото на снега върху повърхността.

Изследователят на USGS Дейвид Шели е съгласен, че новото проучване повдига интересни въпроси.

„Анализът показа, че сеизмичността очевидно започва и се засилва след снеговалежите, е интригуващо, но не съм сигурен, че е убедително“, казва експертът.

Вярно е, че Шели предполага, че резултатите от работата ще представляват интерес за сеизмолозите.

„Това е първата статия, която предполага, че земетресенията на Земята може да имат и екологичен фактор“, казва Шели.

Проучването анализира хиляди земетресения на японския полуостров Ното. През 2021 г. след обилен снеговалеж броят на земетресенията в региона се увеличи значително. Отбелязва се, че всеки ден са регистрирани стотици трусове.

„Броят на земетресенията в региона се е увеличил 10 пъти в сравнение с това, което се е случило там преди“, подчертава авторът на новото изследване.

Едно от най-силните земетресения тогава беше с магнитуд 7,5 и стана навръх Нова година. Според записите на Японското дружество на Червения кръст повече от 240 души са загинали по време на това земетресение.

Нещо повече, времето на възникване на поредица от земетресения през тази година също беше необичайно.

Екипът от изследователи сравнява модела на земетресенията на полуостров Ното с модел на налягане в подземния слой. Моделът е и първият, който взема предвид надземни фактори, които могат да променят налягането в скалата, като сезонни промени в морското равнище, колебания в атмосферното налягане и силен дъжд или снеговалеж.

Резултатите показват, че теглото на снежната покривка на японския полуостров увеличава налягането в скалите. Такива промени, когато снегът се натрупва или топи, могат да дестабилизират съществуващите разломи в земната кора.

„Ако получите достатъчно сняг, той всъщност ще избута земята надолу и ако премахнете тази тежест, тогава скалите ще се издигнат обратно до мястото, където са били“, казва Франк.

В допълнение, по-ранна работа също откри нещо подобно. Например учените установиха, че поради пролетното топене на снега, водата е проникнала в пукнатини близо до калдерата в района на Мамут Лейкс в Калифорния, което също е предизвикало серия от земетресения.

Превод: GlasNews