Неотдавнашните дискусии в социалните медии насочиха вниманието на мнозина към слънцезащитните продукти, като някои хора твърдят, че те причиняват повече вреда, отколкото полза. Това предизвика опасения сред здравни експерти като Тимъти Колфийлд, който категорично се противопоставя на тези подвеждащи твърдения и реши да разсее най-популярните митове по темата веднъж завинаги.

Признатият здравен експерт Тимъти Колфийлд е ужасен от смелите и необосновани твърдения, циркулиращи в интернет, като „Слънцето не причинява рак, слънцезащитните продукти го правят“ и „Слънцето е цялата защита, от която се нуждаете“. Той предупреждава, че тези опасни идеи нямат научна основа и могат да доведат до сериозни последици за здравето, пише Knowridge. Това не е първият път, когато научни доказателства показват, че използването на слънцезащитни продукти е най-важната мярка за защита срещу рак на кожата.

Колфийлд подчерта, че множество проучвания са потвърдили безопасността и ефективността на слънцезащитните продукти. Един от последните примери за това е проучване, публикувано в списание Cureus, което показва значението на слънцезащитния фактор (SPF) за защита срещу развитието на меланом. Идеята, че слънцезащитният крем е вреден, не е подкрепена от никакви убедителни доказателства, отбеляза Колфийлд. Напротив, неизползването на слънцезащитни продукти увеличава риска от развитие на рак на кожата.

Най-тежката форма на тези видове рак, меланомът, е пряко свързана с излагането на ултравиолетови (UV) лъчи от слънцето, а солариумите също допринасят значително за този риск. Доказано е, че слънцезащитните продукти, особено тези с SPF 15 или по-висок, намаляват риска от някои видове рак на кожата с 40-50%. Освен това играе важна роля за предотвратяване на преждевременното стареене на кожата.

Въпреки ползите, има няколко мита за слънцезащитните продукти, които Колфийлд иска да развенчае. Един често срещан мит е, че слънцезащитните съставки не са безопасни. Някои хора изразяват загриженост относно химикали като оксибензон. Изследванията обаче показват, че дори и минимално количество от това вещество да попадне в организма, то не е вредно.

Друг често срещан мит е, че слънцезащитните продукти причиняват дефицит на витамин D. Фондът за борба с рака изясни, че редовната употреба на слънцезащитни продукти не пречи на производството на витамин D, тъй като може да се получи достатъчно витамин D от излагане на слънце няколко пъти на ден даже при използване на слънцезащитни продукти или от хранителни източници.

Освен това погрешното схващане, че хората с тъмна кожа не се нуждаят от слънцезащитни продукти, е невярно. Въпреки че тъмната кожа има повече меланин, който осигурява известна естествена защита, тя все още е податлива на увреждане и рак. Всеки, независимо от цвета на кожата, трябва да използва слънцезащитен крем, отбеляза Колфийлд.

Друго опасно вярване е, че тенът може да предпази от ултравиолетовите лъчи. В действителност тенът осигурява минимална защита, сравнима с SPF 2-4, което не е достатъчно, за да предотврати слънчево изгаряне или дълготрайно увреждане на кожата. И накрая, загрижеността за слънцезащитните продукти, които нарушават хормоните, възникна от проучвания, при които се използват прекомерни количества слънцезащитни продукти при животни, много повече от това, което хората обикновено използват.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) и Health Canada потвърдиха, че слънцезащитните продукти са безопасни за хората. Заключението на Колфийлд е ясно и очевидно: слънцезащитният крем е научно доказан начин за защита срещу рак на кожата, а митовете, които твърдят обратното, са не само неверни, но и потенциално опасни за милиони хора.