Значителна част от възрастните не получават препоръчителното количество сън, което може да доведе до различни здравословни проблеми, включително умора, затруднена концентрация и в крайна сметка до развитие на хронични заболявания, твърдят учените. В тази връзка ново изследване от университета в Отаго, Нова Зеландия, предложи потенциално средство за борба с този проблем, достъпно за всеки по всяко време.

Проучване, публикувано в списанието BMJ Sport & Exercise Medicine, предполага, че извършването на съпротивителни упражнения с ниска интензивност вечер може да подобри продължителността и качеството на съня, пише Health. Тези кратки сесии бяха свързани с участниците, получаващи допълнителни 30 минути сън всяка нощ. Джъстин Бикфорд, физиотерапевт в Memorial Hermann, който не е участвал в проучването, отбеляза практическите последици от това откритие. Той каза, че много хора биха били по-склонни да спортуват, ако знаят, че дори кратки периоди на упражнения могат значително да подобрят качеството и продължителността на съня им.

Това проучване е особено уместно, защото добавя нюанс към продължаващия дебат за ефектите от вечерните упражнения върху нощната почивка. Предишни изследвания са дали смесени резултати, като някои предполагат, че интензивните упражнения късно през нощта могат да попречат на съня чрез повишаване на телесната температура и нивата на стрес.

Последното проучване включва 28 души, предимно жени на средна възраст 25 години, които участват в две различни вечерни дейности в отделни сесии. В единия случай участниците седяха четири часа, гледайки телевизия, а в друг разделиха тези четири часа с триминутни интервали от упражнения за съпротива на всеки 30 минути. Тези упражнения, състоящи се предимно от клякания, бяха избрани заради тяхната ефективност и простота, не изискващи оборудване или значително пространство.

Резултатите показват, че участниците, които спортуват, са спали около 27 минути повече в сравнение с тези, които са били заседнали през цялата вечер пред телевизора. По-специално, качеството на съня остава непроменено, което е важно, като се има предвид, че други проучвания предполагат, че упражненията късно вечер могат да нарушат съня. Бикфорд подчерта, че за тези, които са заседнали вечер, включването на краткотрайни упражнения може да бъде практично и ефективно решение за подобряване на съня, без да е необходимо да разчитат на лекарства или да създават идеални условия за сън.

Въпреки това е важно да се отбележи, че проучването имаше ограничен размер на извадката и беше насочено към специфична демографска група, главно млади жени. Радж Дасгупта, доктор по медицина, сертифициран лекар и медицински рецензент на Националния съвет по стареене, предупреждава, че е необходима повече научна работа, за да се потвърдят тези констатации сред по-широкото население. Докато авторите на изследването предлагат преразглеждане на препоръките за хигиена на съня в светлината на констатациите, докато не станат налични по-убедителни изследвания, Дасгупта съветва да се придържате към леки до умерени упражнения вечер.

Това проучване разказва много на учените за връзката между вечерните упражнения и съня, като подчертава, че дори минималната физическа активност може да е от полза за нощната ни почивка, казват авторите.