Светкавицата е едно от най-зрелищните природни явления, а също и изключително опасно. Тази впечатляваща сила се крие в природата на самата мълния. Снощи го усетиха хиляди българи, а 30-годишен мъж от София буквално се "докосна" до мълния, паднала в непосредствена близост до него.

Разкриха какво е състоянието на мъжа, ударен от мълния

За да разберете защо мълнията е толкова мощна, трябва да разберете какво я причинява.

Факт е, че вътре в гръмотевична буря или купесто-дъждовен облак ледените кристали се сблъскват един с друг. Този процес кара долната част на облака да образува отрицателен заряд.

В същото време горната част на облака и повърхността на земята имат положителен заряд. В резултат на това отрицателните и положителните заряди се натрупват толкова много, че се освобождава огромна електрическа искра - мълния, която удря или други облаци, или земята.

Зарядът от мълния е толкова силен, че има температура от 30 000°C, пише Science Focus. Тази цифра е 5 пъти по-висока от температурата на повърхността на Слънцето. Затова мълнията е опасна не само заради токовия удар, тя буквално може да изпепели човек.

Но как да разберете кога светкавицата е напът да удари? Учените казват, че когато във въздуха се натрупа електрически заряд, косата на човек, дори и да е дълга, ще се наелектризира и ще се издигне.

Специалистите също съветват тези, които са застигнати на открито от гръмотевична буря, да клекнат, да сложат ръце на коленете си и да държат главата си между тях.

Не се препоръчва да търсите подслон под дърветата, тъй като те са най-често изложени на удари на мълнии на открити пространства. Освен това след удар от мълния дърветата често се запалват и падат на земята.

Най-сигурният вариант е да следите прогнозата за времето, за да не ви изненадат природни бедствия. Но ако все пак ви удари гръмотевична буря, експертите съветват да потърсите подслон в сгради или кола, като се уверите, че всички прозорци на колата са затворени.

Отбелязва се, че досега най-мощната мълниеносна активност е регистрирана на 15 януари 2022 г., което се случи по време на изригването на вулкана Hunga Tonga Hunga Ha'apai. Тогава учените регистрираха повече от 2600 светкавици в минута. По време на същото събитие най-високата оптична мълния е регистрирана на височина 20-30 км.

Така наречената мръсна гръмотевична буря често се наблюдава по време на вулканични изригвания. Светкавицата се образува от сблъсъка на отрицателно заредени частици пепел и положително заредени вулканични газове, които се издигат в небето със стълбове пепел. Колкото по-малък е размерът на частиците пепел, толкова повече светкавици ще се появят.

Снимка: Vanko Stoyanov