Анхедонията, състояние, при което човек не е в състояние да изпита радост или удоволствие, може значително да повлияе на ежедневието. Въпреки че понякога е нормално да имате лоши дни, постоянната мрачност може да е признак за по-дълбоки психични проблеми, но лекарите казват, че имаме силата да променим това, като разберем причините за състоянието.

Анхедонията обикновено се свързва със заболявания като голямо депресивно разстройство или биполярно разстройство: до 70% от хората с депресия и 50% от хората с биполярно разстройство съобщават за трудности при преживяването на положителни емоции. Детска травма, включително емоционално пренебрегване или малтретиране, също може да доведе до анхедония, обяснява Джули Фрага, психолог от Сан Франциско, САЩ.

Негативните ранни преживявания, като постоянна критика или срам, могат да накарат човек да се почувства недостоен за щастие, което води до постоянна неспособност да изпитва радост в зряла възраст, пише The Washington Post. Терапевтите често се сблъскват с пациенти, които подсъзнателно блокират щастието си, страхувайки се, че това ще доведе до мързел или че не заслужават положителни чувства, казва Фрага.

Лечението на анхедония включва разпознаване и справяне с потискащите емоции като вина, безпокойство и срам, които често блокират достъпа до положителни емоции. Фрага препоръчва използването на техники като спиране и отразяване на чувствата ви, за да идентифицирате тези емоции и да разберете основните им причини. Например, въпросът от каква емоция ни предпазва може да ни помогне да разкрием по-дълбоки чувства, на които може да се наложи да обърнем внимание.

Друга проста, но ефективна стратегия за борба с липсата на радост е да се включите в положителни социални взаимодействия, като например да правите комплименти. Действията на правене на другите щастливи могат да бъдат заразни и да доставят радост на човека, който го дава. Проучване, публикувано в списанието Psychological Reports, установи, че преживяването на щастие чрез други хора, като например когато някой се усмихва, след като е получил комплимент, може да намали симптомите на депресия, като забележи силата на общите положителни емоции и емоционално-социалната връзка между хората.

За тези, които се борят с анхедония, признаването и справянето с емоционалните блокове на радостта и активното ангажиране в положителни социални обмени могат да бъдат критични стъпки към възвръщане на чувството за щастие, казва Фрага. Този подход подчертава важността както на професионалните съвети, така и на ежедневната комуникация за подобряване на психичното здраве.