Може би си мислите, че познавате всички континенти, но какво ще кажете за Зеландия? 

През 2017 г. беше открит неизвестен досега контингент на бреговете на Нова Зеландия - което направи заглавия в световен мащаб.  Зеландия, известна като Te Riu-a-Māui на езика на маорите, обхваща повече от 5 милиона квадратни километра, което я прави два пъти по-голяма от Индийския субконтинент.

Може би се чудите защо тогава не е открит по-рано?

Причината е, че 95% от площта му е потопена под югозападната част на Тихия океан и изчезва много преди хората да съществуват на Земята. На повърхността се виждат само голяма планинска верига (двата острова на Нова Зеландия) и някои малки океански острови.

Малко се знае за наскоро открития континент, главно защото е почти напълно недостъпен. Въпреки това, екип от геолози от цял ​​свят са съставили нова геоложка карта, съдържаща Зеландия. Картата е съставена с помощта на комбинация от скални проби, извлечени от морето, и методи за геофизично картографиране.

Геолозите откриват големи пясъчни образувания и отлагания от базалтови скални камъчета, следвайки външните граници на Зеландия, докато търсят проби. Смята се, че пясъчниците са на около 95 милиона години и съдържат по-стари гранитни и вулканични камъчета, което предполага, че когато Зеландия е била суха земя.

Планинските части са били активна вулканична верига най-малко преди 30 до 50 милиона години, но вероятно са били ерозирани.

Геолозите смятат, че Зеландия е била постепенно наводнена преди около 40 милиона години, благодарение на откриването на базалтовите камъчета, които се свързват с подводния вулканизъм. Изследването „Разузнавателна фундаментална геология и тектоника на Северна Зеландия“ е публикувано в списанието Tectonics(2023).