Климатичната криза вече не е „историята на ужасите“ на учените – тя вече е тук, карайки света да преживява невероятни горещи вълни, суши и горски пожари. Нещо повече, учените предупредиха, че тази година ни очаква невероятно екстремен сезон на ураганите.

Първите доказателства за това вече удариха света - сезонът на ураганите започна с рекорди, пише Science Alert.

Ураганът Берил връхлетя островите Гренадин на 1 юли, неговите ветрове със скорост от 241 км/ч и интензивни бури го правят рекордьор за най-ранния ураган от категория 5, който някога е виждал тропическият Атлантик. Имайте предвид, че категория 5 се счита за най-разрушителната по скалата на вятъра на ураганите на Сафир-Симпсън.

По-рано учените прогнозираха, че сезонът на ураганите през 2024 г. ще бъде изключително активен. Въпреки това скоростта, с която Берил се засили, преминавайки от тропическа буря със средна скорост на вятъра от 112 км/ч до голям ураган с ветрове от 209 км/ч само за 24 часа, изуми учените.

По същество Берил е буря, по-характерна за сезона на ураганите, отколкото за юни, каза Браян Танг, асистент по атмосферни науки в университета в Олбани. Нещо повече, бързото му засилване и сила, според учените, се дължи на необичайно топлите води.

Със затоплящата се планета и рекордните емисии от изкопаеми горива учените сега смятат, че е вероятно да ни очакват по-неприятни изненади, отколкото може би сме предполагали.

В тясната ивица на средния Атлантически океан, където се образуват повечето урагани, температурите на морската повърхност са необичайно високи. Всъщност съдържанието на топлина в океана - мярка за това колко енергия се съдържа в повърхностните води, от които ураганите черпят силата си - беше близо до средното за септември на 1 юли.

Тъй като океанът бавно натрупва топлина, учените са разтревожени, тъй като топлината в океана наближава обичайния си пик в началото на лятото. Ако имаме толкова силни бури в самото начало на сезона на ураганите, трудно е да си представим какви урагани могат да ударят света в средата на сезона.

Ако ранната прогноза на Националния център за ураганите е вярна, Северният Атлантик може да види 17 до 25 бури, 8 до 13 урагана и 4 до 7 големи урагана до края на ноември, според специалиста по ураганите от университета Пърдю Джордан Джоунс. Изследователите отбелязват, че това е най-големият брой бури в предсезонна прогноза. Освен това учените по-рано са заявили, че ако прогнозата се окаже вярна, броят на именуваните бури ще бъде толкова голям, че учените просто няма да имат достатъчно имена в списъка, за да ги назоват всички.

Морската вода с температура над 26°C е жизнената сила на ураганите. Топъл и влажен въздух е друга предпоставка. Но това не е всичко, ураганите също се нуждаят от постоянни ветрове в горните и долните слоеве на атмосферата, за да достигнат ограничението на скоростта си. Ако всички тези пъзели се съберат, новият сезон на ураганите в Атлантическия океан наистина ще бъде екстремен.

Изследователите също така отбелязват, че ураганът Берил всъщност е демонстрация на това, което очаква човечеството в бъдеще. Освен ако климатичната криза не бъде овладяна, сезонът на бурите на кипящата Земя ще става все по-екстремен всяка година.