Историята на Земята датира от повече от 4,5 милиарда години, но животът на планетата се появява много по-късно - но през цялото това време планетата успя да преживее пет масови изчезвания, а шестото вече започна тук и сега. Очаква се човешката дейност да унищожи голяма част от дивата природа на планетата при шестото масово изчезване, но все още има надежда човечеството да обърне нещата.

Спасяването на намаляващата дива природа на Земята може да изглежда обезсърчително, може би дори непреодолимо, но учените са уверени, че има надежда, но е необходимо действие сега, пише Daily Mail. Международен екип от изследователи твърди, че чрез приоритизиране на само 1,2% от земята могат да бъдат спасени до 75% от растителните и животинските видове.

В проучването екипът идентифицира 16 825 области, покриващи приблизително 164 милиона хектара, които биха могли да предотвратят всички прогнозирани изчезвания, ако можем да ги защитим правилно. В същото време учените предупреждават, че хората трябва да действат бързо, тъй като възможностите за предотвратяване на следващото масово измиране бързо се затварят.

Екипът сравни данните за биоразнообразието с площта на районите, които вече са защитени от усилията за опазване. В резултат на това учените успяха да идентифицират важни за защита области, известни като „императиви за опазване“. Общо тези райони са дом на повече от 4700 различни вида застрашени растения, животни и насекоми. Освен това някои от тях са сред най-крехките екосистеми в света.

Изследователите далеч не са открили всеки вид на Земята, но се изчислява, че около 25 процента от всички растения сега са застрашени. В момента има малко над 44 000 вида, посочени като уязвими, като 9760 от тях са застрашени от изчезване. Важно е да се отбележи, че този списък включва и видове, които живеят в океаните, част от планетата, която за съжаление не беше включена в настоящото изследване.

Вече около 17 процента от повърхността на Земята е защитена, но изследователите казват, че 1,2 процента от критичните зони трябва да бъдат следващите приоритетни региони. Изчислено е, че ако нашият потенциал за защита на земята бъде насочен към тези зони, това ще спаси 73% от всички критични зони на планетата.

масово изчезване на земятаЦял екран
Изследователите са идентифицирали 16 825 области, покриващи само 1,2% от повърхността на земното кълбо, които биха могли да предотвратят всички прогнозирани изчезвания Снимка: E.Dinerstein

В резултат на това учените призоваха за инициатива на ООН, наречена Споразумение 30 на 30, съгласно което 30% от Земята трябва да бъде защитена до края на десетилетието, до 2030 г. Екипът настоява, че 1,2% от земята, която са идентифицирали да се нуждае от допълнителна защита, ще бъде първият етап от споразумението. Освен това учените смятат, че тази цифра е напълно постижима и ще предотврати шестото масово измиране на Земята, което, за съжаление, вече е започнало.