Еволюцията често се разглежда като случаен процес, засягащ серия от черти, които се появяват случайно в резултат на генетична вариация. Например покойният палеонтолог Стивън Джей Гулд вярваше, че еволюцията е толкова непредсказуема , че ако се върнем назад и „пуснем отново лентата на живота“, нещо като Хомо сапиенс вероятно никога повече няма да еволюира.

Новото изследване по същество опровергава тази теория, показвайки в примера с пръчковидни насекоми, че понякога еволюцията все още може да се повтори по предвидими начини. Авторите на изследването предполагат, че техните открития могат да ни помогнат да разберем как организмите могат да се променят в отговор на натиска за селекция, пише Science Alert.

В своята работа еволюционният биолог от Френския национален център за научни изследвания Патрик Носил и колегите му изследваха камуфлажните модели на пръчковидни насекоми, главно Timema cristinae. Екипът използва полеви данни от 10 различни места за 30 години като своя основа. Екипът установи, че повторението е ключова част от еволюцията на насекомите.

Работата на учените започва през 90-те години. През следващите три десетилетия учените събираха нелетящи пръчици от крайпътните пътища в планините на Калифорния. В своето изследване учените се фокусираха върху три вида T. cristinae, които използват един от трите вида камуфлаж:

бели ивици;
зелен цвят;
по-тъмен нюанс.

Пръчковидните насекоми снасят яйца само веднъж годишно, така че всяка година в изследването представлява ново поколение пръчици без припокриване. Общо учените събраха и каталогизираха повече от 32 000 насекоми и също така откриха някои тенденции - във всичките 10 географски разделени популации честотата на появата на зелени и раирани пръчковидни насекоми се променяше циклично от година на година по много предвидим начин. Ако ивиците станаха по-редки една година, те станаха по-многобройни на следващата и обратно. Въпреки това делът на по-редките тъмно оцветени насекоми, смесващи се с горския под, остава сравнително нисък и стабилен във времето.

Според Носил резултатите предполагат, че еволюцията на една и съща черта е едновременно повторима и сложна. Това поведение се илюстрира и от раците, които еволюцията продължава да произвежда отново и отново с бързащи тела, здрави черупки и огромни нокти. Освен това учените са открили, че организми като стърчиопашка имат подобна тенденция да развиват едни и същи черти отново и отново.

Въпреки това учените признават, че повечето от резултатите идват от една или няколко популации и от кратки лабораторни изследвания, които не са достатъчно дълги, за да открият появата на генетични мутации, които биха могли да доведат до полезни черти.