Големите златни късове се образуват дълбоко под земята по линиите на разломи, които минават през кварца. Но до днес учените не знаеха защо това се случва.

Сега учените смятат, че са разрешили мистерията. Това е така, защото невероятната сила, която се освобождава по време на земетресения, компресира кварца достатъчно плътно, за да генерира електрически полета. Те контролират образуването на ценни депозити, пише The Guardian.

Експерименти в австралийска лаборатория показаха, че сеизмичните вълни по време на земетресения могат да създадат електрическо напрежение в кварца, за да изтеглят разтвореното злато от течности, които проникват през минерала.

„Механизмът, който открихме, помага да се обясни как големите самородни късове, както и тясно свързани мрежи от злато, се образуват в пукнатини в кварцови вени“, казват авторите на изследването.

Според Световния съвет по златото всяка година в света се добиват между 2500 и 300 тона злато. Повечето от самородното злато се намират в кварцови жили, които представляват около три четвърти от златото, добито през цялата история.

Учените разбират общите процеси, чрез които се образуват златни късове, но не са успели да разгадаят съответния парадокс. Факт е, че учените не могат да разберат как се образуват големи късове, тежащи до стотици килограми, когато течностите в кварцовите вени имат концентрация на злато само около една част на милион. Ще са необходими около пет басейна течност с олимпийски размери, за да се образуват 10 кг злато.

В експеримента д-р Кристофър Войси от университета Монаш в Мелбърн и неговият екип потапят парчета кварц във вода, в която преди това е било разтворено злато. След това кварцът е подложен на напрежението, което скалата изпитва по време на земетресение.

Според изследователите кварцът е единственият често срещан пиезоелектричен материал на Земята. Поради уникалната си кристална структура, когато кварцът се компресира, се генерира електрическо напрежение. Именно този ефект е в основата на работата на пиезоелектрическите запалки, които произвеждат искра при натискане на бутон.

Екипът установи, че стресът и напрежението, които възникват по време на земетресения, могат да генерират достатъчно електрически полета в кварца, за да изтеглят златото от околния разтвор.

По време на експеримента златни наночастици се образуват върху повърхността на кварца, последвано от образуването на злато отгоре.

„Пиезоелектричеството е мигновено и не оставя видими следи, така че обяснява добре защо златните късчета изглежда плуват в кварцови вени без никакви специални химически или физически причини“, заключават учените.