Високотехнологичен радар откри невидими космически мехурчета над пирамидите в Гиза. Огромните структури винаги са били източник на мистерия, от въпросите и теориите за това как са били построени на първо място до това, което крият вътре.

Сега тази мистерия се разпростира и във въздуха над пирамидите, тъй като изследователите от Китайската академия на науките наскоро споделиха нови открития.

С помощта на радара LARID, йоносферен радар с дълъг обсег на ниска ширина, учените откриха това, което е известно като екваториални плазмени мехурчета над пирамидите. Изследователите публикуваха откритията си миналия месец, след като наблюдаваха мистериозните структури, които в широчина стигат до 9500 километра.

Учените описват мехурчетата като джобове от прегрят газ на ниска надморска височина в райони близо до екватора, като Египет, наричайки това форма на космическо време.

Те се появяват, когато има внезапна загуба на заредени частици в слой от небето, наречен йоносфера, съобщава Interesting Engineering.

Смята се, че оригиналният източник на мехурчетата идва от геомагнитна буря, която се е случила преди почти година през ноември 2023 г. Те също са били забелязани от остров Мидуей в Тихия океан.

Карта, показваща къде учените най-много са наблюдавали това явление

Тези мехурчета трябва да се третират като „важен феномен на космическото време“, според доклада на Китайската академия на науките.

Технологията за откриване на космическото време се развива бързо, но се нуждае от по-големи инвестиции, пишат авторите. Радарът за ниска надморска височина, базиран в Хайнан, Китай, може да бъде задушен от огромното присъствие на океани, които пречат на неговото сканиране, което може да бъде преодоляно чрез изграждане на мрежа от такива радари „за получаване на глобални EPB в реално време“.