Немската биотехнологична компания BioNTech, известна със своята mRNA технология, обяви началото на втората фаза от клиничните изпитвания на нова ваксина срещу рак на белия дроб, BNT116. Тази експериментална ваксина представлява нов подход за лечение на недребноклетъчен рак на белия дроб, най-често срещаната форма на заболяването, и изглежда показва обещаващи резултати.

За разлика от традиционните ваксини, предназначени да предотвратяват инфекции, BNT116 е терапевтична ваксина, предназначена да помогне на имунната система да се насочи и унищожи раковите клетки, които оцеляват при първоначално лечение, като операция или химиотерапия, пише Skeptical Raptor. Начинът, по който действат иРНК ваксините, включително BNT116, е чрез доставяне на специални генетични инструкции (мРНК) до клетките на тялото, за да ги инструктира да произвеждат антигени – протеини, които се разпознават от имунната система. В контекста на рака тези антигени са специфични за туморните клетки.

Веднъж произведени, тези антигени стимулират имунен отговор, обучавайки имунната система да разпознава и атакува раковите клетки, които експресират тези протеини. Този метод е силно индивидуализиран, тъй като използваните антигени са уникални за рака на всеки пациент, което означава, че BNT116 съответства на специфичния антигенен профил на тумора на пациента.

Фаза 2 на клиничните изпитвания на BNT116 в момента са насочени към определяне на профила на безопасност и подходящата дозировка на ваксината, каза компанията. Изпитването се провежда в седем държави и докато основната цел е да се определи безопасността, изследователите също се надяват да получат ранна представа за ефективността на ваксината, когато се използва самостоятелно или в комбинация с други лечения, като моноклоналното антитяло цемиплимаб.

Силно персонализираният характер на тези ваксини обаче, въпреки потенциалната им ефективност, също поставя предизвикателства по отношение на разходите, сложността на производството и регулаторното одобрение. Тъй като BNT116 напредва в клиничните изпитания, ще бъде важно да се наблюдава не само неговата безопасност и ефективност, но и колко добре може да бъде интегриран в съществуващите протоколи за лечение на рак, казват учените. Резултатите от тези проучвания обаче имат потенциала да проправят пътя за нови лечения, базирани на иРНК, които ще предложат надежда на десетки хиляди пациенти с различни форми на рак.