Изследователи от Университета на Колорадо разкриха значителната роля, която играят древните вирусни ДНК последователности в съвременната биология на рака. Неочаквано бяха открити останки от древни зомби вируси, които продължават да влияят на нашето здраве.

Биоинформатикът Атма Иванчевич и нейният екип откриха, че тези остатъци, известни като ендогенни ретровируси (ERV), за които преди се смяташе, че са неактивни, могат да бъдат реактивирани в раковите клетки. Това откритие показва как древните вирусни инфекции продължават да влияят на болестта днес, пише ScienceAlert.

ERV са части от вирусна ДНК, които са вградени в нашите геноми и се предават от поколение на поколение. Те отдавна са смятани за "боклук" и остатъчна ДНК, но последните изследвания показват, че те могат да станат активни и да повлияят на генната експресия. Тези древни вирусни последователности изиграха критична роля в еволюцията на бозайниците, включително развитието на плацентата.

Геномният биолог Едуард Чуонг, старши автор на изследването, публикувано в списанието Scinece Advences, обяснява, че раковите клетки често експресират гени, които трябва да са неактивни, и много от превключвателите, отговорни за тази анормална експресия, идват от древни вируси.

Екипът на Иванчевич анализира епигеномни данни от 21 вида рак и установи, че специфично семейство ERVs, LTR10, е много активно. LTR10, получен от вирус, заразил приматите преди около 30 милиона години, регулира генната експресия в тумори.

Функционалните изследвания на тъкани от колоректален рак показват, че LTR10 контролира гени, участващи в туморния растеж. Когато тези гени LTR10 бяха инактивирани в човешки и миши колоректални туморни клетки, активността на гените, причиняващи рак, включително XRCC4, беше намалена. Това деактивиране направи лечението на рак по-ефективно, което предполага, че LTR10 действа като епигенетичен превключвател, регулиращ гените, свързани с рака.

Изследователите откриха, че раковите заболявания използват тези древни вирусни части, за да променят модела на генна експресия на тумори, като един LTR10 регулира до 70 гена, свързани с рака. Въпреки че са идентифицирали гените, които LTR10 регулира, те не са успели да потвърдят пряката им роля при специфични видове рак.

Те препоръчват по-нататъшни проучвания с използване на органоиди, получени от пациенти, за изследване на тези връзки. С напредването на възрастта реактивирането на тези зомби вируси може да допринесе за други здравословни проблеми, тъй като защитата ни отслабва, казват учените.

Превод: GlasNews