С възрастта често изпитваме забрава и пристъпи на тъга по различни причини. Въпреки това, за много по-възрастни хора, тези на пръв поглед дребни проблеми, които са станали нещо обичайно, могат да се превърнат в порочен кръг от депресия и, като резултат, когнитивен спад. Ново проучване на учени изследва сложната връзка между депресивните симптоми и загубата на памет, разкривайки възможността за ранна намеса за подобряване на тази ситуация, пише Study Finds.

Ново проучване, публикувано в списанието JAMA Network Open, установява значителна връзка между депресивните симптоми и загубата на памет. В него учените предполагат, че тези условия могат взаимно да се подсилват с течение на времето. Ранното откриване и лечение на депресия може да бъде от решаващо значение за запазване на когнитивното здраве на възрастните хора, смятат авторите.

„Нашето проучване показва, че връзката между депресията и лошата памет е двупосочна: депресивните симптоми предшестват увреждането на паметта, а увреждането на паметта е свързано с последващи депресивни симптоми“, казва д-р Дорина Кадар от Факултета по поведенчески науки, Университет College London and Brighton and Sussex Medical School, който е един от авторите на статията.

По време на изследването учените са анализирали данни от повече от 8000 участници на възраст 50 и повече години от английското надлъжно изследване на стареенето. В продължение на 16 години участниците са били редовно оценявани за памет, скорост на говорене и депресивни симптоми.

Изследователите са използвали усъвършенствано статистическо моделиране, за да проучат как депресивните симптоми и когнитивното представяне си взаимодействат във времето.

Изследванията показват, че във всеки един момент хората с по-тежки симптоми на депресия се представят по-зле при тестове за памет и скорост на говорене. В дългосрочен план те са имали по-бърз спад в паметта, което от своя страна е довело до увеличаване на депресивните симптоми. Тази опасна циклична връзка била особено силна за паметта, а връзката със скоростта на говорене - по-слабо изразена.

Редовните оценки на паметта при хора с депресивни симптоми могат да помогнат за откриване на ранни признаци на когнитивен спад. Обратно, възрастните хора, които имат проблеми с паметта, трябва да бъдат изследвани за депресия, тъй като лечението на симптомите на настроението може да помогне за забавяне на когнитивния спад, отбелязват авторите. Такъв всеобхватен подход към грижите за психичното здраве и когнитивните грижи може да бъде ключов за решаването на взаимосвързаните проблеми на настроението и когнитивната функция при възрастните хора, смятат те.

Учените все още трябва да проведат допълнителни изследвания, за да разберат напълно механизмите, които стоят в основата на тази връзка, и да разработят ефективни стратегии за прекъсване на порочния кръг от депресия и увреждане на паметта. Въпреки това, дори самото признаване на връзката между тези състояния е критична стъпка към запазване здравето на мозъка и осигуряване на психологическо благополучие в по-късен живот за милиони хора по света.

Превод: GlasNews.bg / Снимка: iStockphoto