Продължителното седене отдавна се свързва от изследователите с такива негативни последици за здравето като болки в ставите, главоболие и дори деменция. Изглежда, че в списъка с опасностите, свързани със заседналия начин на живот, са се появили нови фактори. Скорошно проучване на учени показа, че прекомерното седене може да увеличи риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. В същото време дори спортуването няма да помогне за подобряване на ситуацията, пише EatingWell.

В научна статия, публикувана на 11 юни 2024 г. в списанието JAMA Network Open, е изследвано влиянието на физическата активност и продължителността на съня върху здравословното остаряване на човека. Проучването анализира данни от друго мащабно проучване, Nurses' Health Study, което проследява 45 176 участници в продължение на 20 години. В началния му етап участниците нямат сериозни хронични заболявания, а средната възраст е 60 години.

Изследователите са оценили как заседналият начин на живот и леката физическа активност (LPA) независимо влияят върху здравословното остаряване, дефинирано като доживяване до поне 70-годишна възраст без сериозни хронични заболявания или увреждания във физическата функция, паметта или психичното здраве. Участниците, които не отговарят на тези критерии или са починали по време на проучването, се считат за починали от „нормални причини за стареенето“.

Събирането на информация включва демографски данни, фактори за начина на живот и медицинска история. Участниците съобщават колко време на седмица прекарват в седене у дома, на работа и гледане на телевизия навсякъде и колко време прекарват в изправено положение или ходене у дома и на работа. Тяхната умерена и интензивна физическа активност (UPA) също била записана.

Основните резултати от проучването включват следните заключения:

  • Гледането на телевизия по 2 допълнителни часа на ден намалява шансовете за здравословно стареене на тялото с 12%.
  • Увеличаването на LFA активността с 2 часа на ден увеличава шансовете за здравословно стареене с 6%.
  • Всеки допълнителен час UVA на ден увеличава шансовете за здравословно стареене с 14%.
  • Изотемпоралното заместващо моделиране (ISM) показа, че заместването на 1 час гледане на телевизия с 1 час UVA увеличава шансовете за здравословно стареене с цели 28%. Този модел е верен за всички видове физическа активност, като по-интензивните видове дейност осигуряват повече ползи, казват авторите.

Проучването също така подчертава особеното значение на достатъчното и качествено съня. Замяната на времето пред телевизия за сън увеличава шансовете за здравословно остаряване при тези, които спят 7 часа или по-малко на нощ. Замяната на физическата активност със сън обаче не е имала същия ефект.

Авторите на изследването заключават, че намаляването на времето, прекарано в гледане на телевизия, физическата активност, поддържането на здравословно тегло и достатъчното сън са от решаващо значение за здравословното стареене. За съжаление само 11% от участниците следват тези препоръки, отбелязват те.

Превод: GlasNews.bg Снимка: Freepik