Учени в Австралия са разработили мини-сауни за жаби, за да ги спасят от изчезване поради хитридната гъба, която се е разпространила на повечето континенти и унищожава популациите от жаби, които нямат резистентност към нея.

Тази гъба вече е причинила изчезването на шест вида жаби в Австралия, а стотици други са на ръба на изчезването, според проучване, публикувано в списание Nature.

Д-р Антъни Уодъл от университета Macquarie в Австралия е разработил прост и рентабилен начин за подпомагане на жабите. Той се основава на слабостта, която има хитридната гъба - непоносимост към високи температури.

Ако повишите температурата до 28°C, гъбата умира. В същото време имунната система на здрави жаби може да понижи телесната температура до 26°C. Това ги прави устойчиви на инфекции през лятото, когато температурата е по-висока, но през зимата стават уязвими.

За да помогнат на жабите, Уодъл и неговият екип построили миниатюрни оранжерии от поливинилхлорид, перфорирани тухли, теракотени саксии, чакъл и изкуствени растения. Тези структури били поставени в дивата природа - и жабите с ентусиазъм започнали да ги използват като домове. В незасенчените конструкции температурата била с 4,5°C по-висока от тази в засенчените.

След повторното улавяне на жабите изследователите открили, че тези индивиди, които са живели в незасенчени оранжерии, не са били заразени с хитридната гъба. Освен това те развиват имунитет към гъбичките, което ги прави устойчиви на бъдещи инфекции.

Уодъл се надява повече хора да инсталират оранжерии на слънчеви места в дворовете си, за да помогнат за възстановяване на популациите на жаби. През лятото, когато не се нуждаят от оранжерии, могат да се използват за отглеждане на зеленчуци.

Всяка мини-оранжерия струва около $40-45 и може да приюти много жаби. Уодъл отбелязва, че други видове земноводни, като гущери, също могат да използват тези структури.

Превод: GlasNews.bg