Скорошно проучване на учени установи, че ксилитолът, нискокалоричен подсладител, често срещан в продукти без захар, като дъвки и паста за зъби, може да бъде свързан с повишен риск от инфаркти, инсулти и смъртност при тези, които го консумират в големи количества. Това следва предишни резултати от същите изследователи от Cleveland Clinic, които установиха, че нивата на ксилитол в кръвта могат да се повишат значително след консумацията му.

Д-р Стенли Хейзън, който ръководи проучването, подчерта, че такива високи нива на ксилитол са безпрецедентни и потенциално вредни. Проучването, публикувано в European Heart Journal, също прави паралели с еритритола, друг нискокалоричен подсладител, свързан с подобни рискове за здравето. Допълнителни лабораторни изследвания и проучвания върху животни показват, че както ксилитолът, така и еритритолът могат да стимулират образуването на кръвни съсиреци, пише CNN. Д-р Матю Томей от болница Маунт Синай, който не е участвал в проучването, отбеляза, че макар тези резултати да са обезпокоителни, те не доказват категорично причинно-следствена връзка между ксилитола и неблагоприятните ефекти върху здравето.

Ксилитолът, който се намира в малки количества в някои плодове и зеленчуци, често се рекламира като по-здравословна алтернатива на захарта, особено за хора с диабет или тези, които следват диета с ниско съдържание на въглехидрати. Въпреки това, ксилитолът се използва в търговската мрежа в по-големи количества, отколкото в природата, което поражда опасения за неговата безопасност. Д-р Андрю Фрийман от National Jewish Health подчерта, че повишената активност на кръвосъсирването, наблюдавана при ксилитол, е тревожна, особено при хора с риск от сърдечно-съдови заболявания.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) класифицира захарните алкохоли като ксилитол като „общопризнати като безопасни“ (GRAS), което доведе до широкото им използване в различни храни. Въпреки това, последните изследвания сочат потенциални метаболитни смущения, причинени от изкуствени подсладители, усложняващи усилията за отслабване и подобряване на цялостното здраве. Д-р Хейзън предупреди, че хората с риск от развитие на диабет, които често се съветват да използват такива подсладители, могат неволно да увеличат риска от образуване на кръвни съсиреци.

Изследователите продължават да изучават ефектите върху здравето на изкуствените подсладители, но има все повече доказателства, че естествените диетични продукти като вода и неподсладени напитки са по-добри. Това проучване подчертава необходимостта от по-цялостно проучване на дългосрочните ефекти на подсладителите.